Οι μισοί «συνταξιούχοι» του πλανήτη δεν παίρνουν…σύνταξη

16.40

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (48%) που έχουν υπερβεί την ηλικία συνταξιοδότησης σε διεθνές επίπεδο δεν παίρνουν σύνταξη και είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, συχνά με πενιχρές αμοιβές σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύεται σήμερα.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, η πλειονότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων δεν έχουν καμιά εισοδηματική ασφάλεια, ούτε πιθανότητα να πάρουν σύνταξη και είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν να εργάζονται υπό όρους αβεβαιότητας, με πενιχρές αμοιβές, ενώ για μεγάλο κομμάτι του υπόλοιπου 52% που λαμβάνει μια σύνταξη, η κάλυψη είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με την έρευνα του ILO (International Labour Organization) σε 178 χώρες.

Πάνω από 45 χώρες έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης 90% και πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιτύχει ή είναι κοντά στο να φθάσουν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς καθολικής κάλυψης.

«Πολυάριθμες αναπτυσσόμενες χώρες επεκτείνουν σθεναρά τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, μια τάση πολύ θετική», διαπιστώνει η Ισαβέλ Ορτίθ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του ILO επισημαίνοντας:

«Αλλά η εξασφάλιση μιας επαρκούς κάλυψης από τις παρεχόμενες συντάξεις είναι εξίσου σημαντική με την διεύρυνση της κάλυψης. Οι ηλικιωμένοι άνδρες και οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη με αξιοπρέπεια, χωρίς να βουλιάζουν στη φτώχεια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τον κόσμο ολόκληρο».

Στην Ευρώπη, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και περικοπής των δημοσίων δαπανών «έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», τονίζεται στην έκθεση. Επισημαίνεται επίσης ότι τουλάχιστον 123 εκατομμύρια πρόσωπα στην ΕΕ πλήττονται από την κατάσταση αυτή, δηλαδή το 24% του πληθυσμού.

«Οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο (…) υπονομεύονται από τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», σημειώνεται στην έκθεση. Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Κίνα, όπου η ασφαλιστική κάλυψη έχει φθάσει από το 25% που ήταν το 2000 στο 70% και πλέον το 2012.

Το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κυμαίνεται από το 0 έως το 2% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έκθεση του ILO.

ethnos.gr