Οι τουρκικές βάσεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

14.32

Το «πράσινο φως» για τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις για τις επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έδωσε η Τουρκία, όπως δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η συμφωνία, η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει και τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία.Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.Η Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες πίεζε την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία, παρότι η τελευταία έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα κάθε εμπλοκή σε χερσαία επιχείρηση. Λυσσαλέα αντίσταση των Κούρδων στο Κομπάνι 

Οι τουρκικές βάσεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Επί του πεδίου, οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη νύχτα δύο θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι, με την εξτρεμιστική οργάνωση να διατηρεί τον έλεγχο επί σχεδόν της μισής πόλης, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά την αντεπίθεση σκοτώθηκαν 13 τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.Ταυτόχρονα τα αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον δύο νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στην ανατολική και νότια πόλη. Η πρώτη επιδρομή έγινε τα ξημερώματα, η δεύτερη προς το μεσημέρι και έπληξε το κέντρο του Κομπάνι.

Οι τουρκικές βάσεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Το ΙΚ που εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι απειλεί να καταλάβει την πόλη αυτή, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με τη λυσσαλέα αντίσταση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της μεγαλύτερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Στις 6 Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εισέλθουν στο Κομπάνι αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά καταλαμβάνοντας ανατολικές περιοχές και μέρη στη νότια και δυτική πόλη. Κατέλαβαν επίσης το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο χθες βράδυ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι YPG «κατάφεραν να προελάσουν μερικά μέτρα προς το εσωτερικό του γενικού αρχηγείου», στον χώρο του οποίου υπάρχουν τα κτίρια της διοίκησης των YPG, των Ασάγες (κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Μάχες και στα τουρκικά σύνορα 
Παράλληλα σήμερα σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και κούρδων μαχητών κοντά στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσίτπιναρ, απειλώντας να διακόψουν κάθε σημείο διέλευσης μεταξύ του Κομπάνι και της Τουρκίας και πυρά αυτόματων όπλων και όλμων πλήττουν διαδοχικά τα περίχωρα του Κομπάνι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από την τουρκική μεθόριο.
Την περιοχή αυτή διασχίζουν καθημερινά κούρδοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη τους, ενώ από εκεί μεταφέρονται οι τραυματισμένοι κούρδοι μαχητές για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Σουρούτς.

Περισσότεροι από 200.000 κούρδοι πρόσφυγες από την περιοχή του Κομπάνι έχουν ήδη διασχίσει τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Εδώ και ημέρες λυσσαλέες μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚ και των κουρδικών δυνάμεων για τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις, κυρίως θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων της απέναντι από το Κομπάνι. Ωστόσο αρνείται επί του παρόντος να επέμβει στρατιωτικά, στο πλευρό των συμμάχων της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια επιχείρηση ίσως ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

ethnos.gr