Οι τρυφερές στιγμές των μεταναστών στην Παλιά Ηλεκτρική Χανίων, που αναζητούν μια πατρίδα

17.58

Ένας πατέρας παίζει με τον γιο του. Μια γυναίκα φιλά κάποιο αγαπημένο της πρόσωπο από το τάμπλετ της. Μια μητέρα κοιμάται με τον γιό της.  Και οι 263 έχουν αφήσει πίσω τους μιαν πατρίδα, ένα σπίτι, συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι το μέσο με το οποίο τους βλέπουν και επικοινωνούν μαζί τους. Έφυγαν από τις χώρες τους αναζητώντας την ειρήνη και ένα καλύτερο αύριο. Άνθρωποι σαν εμένα και εσένα, των οποίων την ελπίδα εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι δουλέμποροι…

Συνεχίζεται το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων. Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών οι εκτιμήσεις ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας θα αυξηθούν επιβεβαιώνονται.

Αυτή τη φορά σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πάνω βρίσκονταν 263 άνθρωποι ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Από την Παλιόχωρα μεταφέρθηκαν το πρωί στα Χανιά, στο κλειστό γυμναστήριο στην παλιά ηλεκτρική αφού το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι κρίθηκε τελικά ακατάλληλο για την φιλοξενία τους.

Την επιχείρηση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Χανίων την οποία συντόνισε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι από τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων εξέτασαν τους μετανάστες και μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο καρδιολογικό τμήμα καθώς ένιωθε πόνο στο στήθος.

Από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μετανάστες βρέθηκαν και οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού.

Σε ότι αφορά στους διακινητές έχουν ήδη προσαχθεί τέσσερα άτομα, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται καθώς οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι μόλις το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο οι δουλέμποροι διέφυγαν από το σκάφος με φουσκωτό.

Τέλος σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων ο στόχος είναι να αναχωρήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται για την Αθήνα, καθώς στα Χανιά δε μπορούν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.