Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα

17.40

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Κυριακή 29 Νοεμβρίου: 12 το πρωί στην Πύλη Σαμπιονάρα και στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Περισσότερες από 2.000 πόλεις και 150 χώρες θα συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης. Η μεγαλύτερη παγκόσμια διάσκεψη της δεκαετίας για το κλίμα θα ξεκινήσει στο Παρίσι, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα. Στόχος του παγκόσμιου κινήματος είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης κινητοποίησης της Ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η μεγαλύτερη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, αλλά για την ώρα υπάρχει απαγόρευση συγκεντρώσεων από τη Γαλλική κυβέρνηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.. Για άλλη μια φορά, οι πράξεις μερικών απειλούν την ευημερία όλων μας, ακριβώς όπως και στην υπόθεση της κλιματικής αλλαγής η υπερκατανάλωση ορισμένων κι η κατάχρηση ορυκτών καυσίμων απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη στο σύνολο του πλανήτη. Εκτός κι αν σταθούμε στο ύψος της ιστορικής μας ευθύνης…

Ο αγώνας για να αποτρέψουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο μερικές καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παίζουμε με επικίνδυνα σημεία κατάρρευσης της ισορροπίας της βιόσφαιράς μας και κινδυνεύουμε να ενεργοποιήσουμε ανεξέλεγκτα αλυσιδωτά φαινόμενα που θα φέρουν μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή ?τέτοιας έκτασης που μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους.

Η Κλιματική Αλλαγή αφορά και τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα:

  • Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί τις παράκτιες περιοχές με διάβρωση, με κατάρρευση της τουριστικής οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής και με αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών.

  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες κι ανεμοστρόβιλοι) προκαλούν τεράστιες οικονομικές καταστροφές κι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

  • Η λειψυδρία κι η ερημοποίηση είναι ήδη γεγονός για την Ανατολική Κρήτη κι απειλεί και την υπόλοιπη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Εκτός από τη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις, ν? αλλάξουμε τρόπο ζωής και πολιτική:

  • Μείωση της χρήση ορυκτών καυσίμων (π.χ. Ξυλοκαμάρα), Εξοικονόμηση ενέργειας και σταδιακή αντικατάστασή τους με Ήπιες κι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που δε ρυπαίνουν, υπό τον έλεγχο των πολιτών (κι όχι των πολυεθνικών) και των Δήμων.

  • Να κοπούν οι επιδοτήσεις στο πετρέλαιο (800 εκατομμύρια δαπανά το ελληνικό κράτος το χρόνο για πετρέλαιο για ρεύμα στα νησιά και πληρώνει κι άλλα 220 εκατομμύρια πρόστιμο ρύπων, 1,5 δις με δανεικά από τη Γερμανία ετοιμάζεται να ξοδέψει η ελληνική κυβέρνηση για νέο λιγνιτικό εργοστάσιο στην Πτολεμαϊδα) ? 452 δια το χρόνο ξοδεύουν οι G20 σε επιδοτήσεις στο πετρέλαιο!

  • Προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου, φυτεύοντας δέντρα κι αυξάνοντας το πράσινο στην πόλη.

  • Μείωση της χρήσης του ΙΧ κι ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου με τη βοήθεια προστατευμένων ποδηλατοδρόμωνχρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (π.χ. μίνι ηλεκτρικών λεωφορείων που θα φορτίζονται από φωτοβολταϊκά).

  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλα τα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες) αλλά και στις κατοικίες.

  • Στήριξη τοπικών βιολογικών προϊόντων. της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων μειώνοντας τη σπατάλη ενέργειας και χρημάτων για τη μεταφορά προϊόντων σε τεράστιες αποστάσεις (χάνοντας έτσι και τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τον παραγωγό και τις συνθήκες παραγωγής).