Ουκρανία: Νεκροί 12 επιβάτες λεωφορείου μετά από επίθεση

18.23
Ντόνετσκ 
Επίθεση σε λεωφορείο στην ανατολική Ουκρανία στοίχισε τη ζωή στους δώδεκα επιβαίνοντες και απειλεί να τινάξει στον αέρα την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εκεχειρία. 
 
Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως το πολιτικό λεωφορείο περνούσε από στρατιωτικό σημείο ελέγχου την ώρα της επίθεσης, και για αυτό μπήκε στη γραμμή του πυρός, ενώ οι φιλορώσοι ένοπλοι αρνούνται ευθύνη για την επίθεση. Κίεβο και φιλορώσοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κλιμάκωση που είχε προηγηθεί της επίθεσης στο λεωφορείο.
 
Οι θάνατοι αυτοί προστίθενται σε αυτούς ενός ουκρανού στρατιώτη και τριών αμάχων στο Ντονέτσκ και τη γύρω περιοχή, που είχαν ανακοινωθεί το πρωί, την επομένη της αποτυχίας των συνομιλιών στο Βερολίνο για τη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης κορυφής με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
 
Το λεωφορείο επλήγη κοντά σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στη στρατηγικής σημασίας οδό που συνδέει το αυτονομιστικό προπύργιο του Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής, την τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.
 
Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το στρατό, εικονίζεται ένα λεωφορείο χωρίς τζάμια, τα οποία έχουν σπάσει από θραύσματα, μέσα στο οποίο υπάρχουν πτώματα γυναικών. Το έδαφος είναι χιονισμένο και έχει λεκέδες από αίμα.
 
Τα πυρά των ανταρτών με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών είχαν στόχο το σημείο ελέγχου του Μπούγκας, που βρίσκεται 35 χλμ. νότια του Ντονέτσκ, αλλά έπληξαν ένα λεωφορείο και σκότωσαν «έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες» είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.
 
Η εισαγγελία της περιφέρειας του Ντονέτσκ, πιστή στις αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε πως «εβλήθησαν περισσότερες από 40 ρουκέτες Γκραντ, μερικές από τις οποίες έπληξαν το λεωφορείο».
 
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ από το Ντοκουτσάγιεφσκ, μια τοποθεσία σε απόσταση 15 χλμ. βορειοανατολικά του σημείου ελέγχου που ήταν ο στόχος. 
 
Από την πλευρά των φιλορώσων, ο Ντένις Πουσίλιν των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, αρνήθηκε ευθύνη για το περιστατικό, σύμφωνα με το Reuters. 
 
Φιλορώσος αξιωματούχος που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο κράτησε την ίδια στάση: «Είναι πολύ μακριά από το κοντινότερο σημείο ελέγχου μας. Ας δώσουν εξηγήσεις οι Ουκρανοί που βάλλουν εδώ και έξι ημέρες εναντίον του Ντονέτσκ» είπε.
 
Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία Ερτουγκρούλ Απακάν εξέφρασε με ανακοίνωση τη λύπη του για τη «σαφή επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου τις τελευταίες 24 ώρες» περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Κάλεσε τα εμπόλεμα μέρη σε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

tovima.gr