Ουκρανία: Κίνδυνο «Λωρίδας της Κριμαίας» βλέπει η Δύση, συνομιλίες στο Μινσκ

09.27
Κίεβο
Με τους φιλορώσους ενόπλους στην Ουκρανία να έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Μαριούπολη, η Δύση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι «επιχειρήσεις» στην ανατολική Ουκρανία να στοχεύουν στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Γερουσιαστές «γεράκια» στην Ουάσινγκτον ζητούν ακόμη και αποστολή οπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις. Συνομιλίες στο Μινσκ μετακύ ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων παρουσία του ΟΑΣΕ.

Το ψυπχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή σκηνή έχει εντείνει η αναζωπύρωση των τελευταίων ημερών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με την «αντεπίθεση» των φιλορώσων ενόπλων. Ένα από τα σημάδια αυτής της συνεχιζόμενης έντασης ήταν και το πλήγμα σε ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική την Κυριακή.

Η Δύση φοβάται πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης και εκφράζεται πλέον ανοικτά η ανησυχία ότι στοχος είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει την Κριμαία -που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία- με τη ρωσική επικράτεια στα ανατολικά. Η αποσχισθείσα από την Ουκρανία Κριμαία συνδέεται μόνο από αέρος ή διά θαλάσσης με τα ρωσικά εδάφη.

«Προφανώς, η Ρωσία έχει δυσκολίες πρόσβασης στην Κριμαία» ανέφερε ενδεικτικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, εξηγώντας πως «ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η Ρωσία να προσπαθήσει να δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις με την Κριμαία, μέσω των οποίων θα μπορεί να εφοδιάζεται ο εκεί πληθυσμός».

Κάτι τέτοιο το απέρριψε ως «εξίσου παράνομο με την ίδια την προσάρτηση της Κριμαίας», την οποία δεν αναγνωρίζουν οι χώρες της Δύσης. 

Οι εκτιμήσεις που εξέφρασε ανοικτά ο Στάινμαϊερ θεωρούνται διαδεδομένες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφών» στο Μινσκ

Tη Δευτέρα, το πεδίο των διπλωματικών διαβουλεύσεων επιστρέφει στο Μινσκ. Η «Ομάδα Επαφών» για την Ουκρανία συνεδριάζει στη Λευκορωσία, με αντιπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης και συμμετοχή απεσταλμένων του ΟΑΣΕ. 

Το εάν θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των φιλορώσων ενόπλων είναι άγνωστο. 

Στην κορυφή της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρώην πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα. Της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο πρέσβης στην Ουκρανία Μιχάιλ Σουράμποφ.

Το γενικότερο κλίμα στη διπλωματική σκηνή είναι μάλλον δύσκολο. Ενώ η ΕΕ απείλησε το Σάββατο τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εάν δεν υπαναχωρήσει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη ημέρα «έριξε το μπαλάκι» στην ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας πως όλα εξαρτώνται από το Κίεβο, το οποίο και κάλεσε να προχωρήσει σε συνομιλίες για το «καθεστώς» των ανατολικών επαρχιών.

Newsroom ΔΟΛ