Η Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας Ομπάμα – Μέρκελ

09.54

Επί τέσσερις ώρες θα συνομιλούν σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα και η επίσημη προσκεκλημένη του Ανγκελα Μέρκελ.

Το μενού της ημέρας είναι ιδιαιτέρως πλούσιο: το κυρίως… πιάτο θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και «επιδόρπιο» η συμφωνία εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι πολλές ώρες που θέτει στη διάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν στη Γερμανία τον ρόλο του προνομιακού συνομιλητή, καθώς οι απαιτήσεις που έχουν από το Βερολίνο σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία είναι μεγάλες.

Ο Τζον Κέρι έδωσε τις προηγούμενες ημέρες μια πρόγευση για τη στάση που θα τηρήσει ο Ομπάμα, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι «χώρα-κλειδί» στην ΕΕ και ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν αποφασιστικά.

Να συμβάλει στην απελευθέρωση των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, ζήτησε η Α. Μέρκελ από τον Β. Πούτιν
 

Η διστακτικότητα του Βερολίνου να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία είναι κάτι που ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία έχει δείξει ποικιλοτρόπως ότι ζητά από τη Μέρκελ να ταυτιστεί μαζί της στην πολιτική επιβολής αυστηρών κυρώσεων.

Η Γερμανία έχει σημαντική εξάρτηση από τη Ρωσία όχι μόνο ενεργειακά αλλά και επιχειρηματικά, καθώς πολλές γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί και η Μέρκελ δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας της. Γι' αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτιμά να ασχοληθεί με την οικονομική πτυχή της κρίσης, δηλαδή τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, και σε αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί το απόγευμα (τοπική ώρα) με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για τους Γερμανούς πολίτες το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την NSA είναι πολύ σημαντικότερο, όμως η Ουάσιγκτον έχει ουσιαστικά «θάψει» τη συμφωνία της «μη κατασκοπείας» που είχε προτείνει στις αρχές του χρόνου και η Μέρκελ δεν θέλει να επαναφέρει το θέμα στην επιφάνεια. Αλλωστε η Ουκρανία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τις δύο πλευρές να επαναπροσεγγίσουν η μία την άλλη μετά μια περίοδο ψυχρότητας. Ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον από πλευράς Βερολίνου, η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Bουλής απέρριψε το ενδεχόμενο να καταθέσει ενώπιόν της ο Ε. Σνόουντεν για την NSA. Το μόνο που αναμένεται, λοιπόν, σε αυτό το μέτωπο είναι ορισμένες κοινότοπες φράσεις από τους δύο ηγέτες.

Γι' αυτό η Γερμανίδα έχει ήδη δεχτεί προκαταβολικά έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, κατηγορούμενη για «δειλία» ενώπιον του πλανητάρχη.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ έχει δώσει το στίγμα των δικών της προτεραιοτήτων, που είναι κυρίως οικονομικής φύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική ομιλία που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού της θα είναι στο αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, ενώ θα έχει πρωινό εργασίας με εκπροσώπους της οικονομίας.

Επιδίωξή της είναι στη συνάντησή της με τον Ομπάμα να αφιερώσει αρκετό χρόνο για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Η Γερμανία έχει πιέσει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατό, θεωρώντας ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών.

Ο Ομπάμα δεν έχει δείξει τελευταία να μοιράζεται το ίδιο πάθος με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε ο γερμανικός Τύπος θεωρεί βέβαιο ότι η Μέρκελ θα υποχρεωθεί να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις στο θέμα της Ουκρανίας προκειμένου να αποσπάσει μια υπόσχεση από τον Λευκό Οίκο για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την εμπορική συμφωνία.

Λίγο πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν

Λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον η Ανγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να παίξει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που της ζητούν οι ΗΠΑ και του ζήτησε να συμβάλει στην απελευθέρωση των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ, τους οποίους κρατούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας υπενθύμισε στον πρόεδρο Πούτιν την ευθύνη της Ρωσίας ως κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ και κάλεσε τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του», τόνισε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τα σημεία που εκείνος θεωρεί καίρια: την απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία, τον τερματισμό της βίας και την έναρξη ενός διεθνούς διαλόγου.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ