Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Κριμαία

09.39

Κίεβο

Ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που τους συνόδευαν στην στην Κριμαία, ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, προειδοποιώντας ότι αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε «μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις».

«Οι δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία έχουν την ευθύνη για την τύχη αυτών των δημοσιογράφων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ.

«Έχουμε θορυβηθεί από την σταθερή κλιμάκωση στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην Κριμαία, η οποία μετατρέπεται σε περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες, η ανωνυμία των οποίων διασφαλίζει την ατιμωρησία τους» τόνισε ο ίδος.

Η ένταση στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης του δημοψηφίσματος για την ένωσή της με τη Ρωσία, στις 16 Μαρτίου. Μέσα σε μία εβδομάδα, ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κριμαία, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος.

«Η συχνότητα των σκόπιμων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και η λογοκρισία υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί η περιοχή σε μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις και την πληροφόρηση» τόνισε ο Ντελουάρ στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Ολένα Μαξιμένκο η οποία εργάζεται για την εφημερίδα Ουκράινσκι Τίζντεν εξαφανίστηκε την Κυριακή μαζί με τις Κατερίνα Μπούτκο και Αλεξάντρα Ριαζαντσέβα, δύο ακτιβίστριες που μετείχαν στο κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας, το οποίο στηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. 

Τα ίχνη τους χάθηκαν αφότου στρατιώτες χωρίς διακριτικά διέκριναν ένα τατουάζ υπέρ του κινήματος στα χέρια της μίας από τις γυναίκες.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Αλεξέι Μπικ του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Γκλάβκομ είδε το περιστατικό με τις τρεις γυναίκες και συνελήφθη στο ίδιο σημείο ελέγχου μαζί με τον οδηγό του Γεβγέν Ράχνο και τον φωτορεπόρτερ Όλες Κρόμπλιας. Ο Μπικ αφέθηκε ελεύθερος όμως τα ίχνη των άλλων δύο αγνοούνται ακόμη.

tovima.gr