Ουρική αρθρίτιδα: Τα ύπουλα σημάδια που πιθανώς αγνοείτε

09.38

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που κατά τον 17ο και 18ο αιώνα είχε χαρακτηριστεί ως η «νόσος των βασιλιάδων».

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας, η οποία προσβάλει συνήθως το 1-4% των ενηλίκων.

Η ασθένεια συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επώδυνα επεισόδια στις αρθρώσεις του ποδιού (συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο), του γόνατος, της άκρας χειρός και του καρπού.

Στο 90% των περιπτώσεων προσβάλλει μόνο μια άρθρωση και αν δεν αντιμετωπιστεί, οι κρίσεις μπορεί να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Πρήξιμο του μεγάλου δακτύλου του ποδιού:

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως το ξαφνικό επεισόδιο επώδυνης διόγκωσης λόγω της κρυστάλλωσης του ουρικού οξέος στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος, όσο αυτός ενός κατάγματος. Εκτός από το πρήξιμο, το δάχτυλο γίνεται κόκκινο και ζεστό και πονάει ακόμη και όταν το αγγίζετε. Τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να διαρκέσουν μέρες έως και εβδομάδες.

Πρήξιμο άλλων αρθρώσεων:

Εκτός από το δάχτυλο του ποδιού, μπορεί να επηρεαστεί οποιαδήποτε άρθρωση, ανάλογα με το σημείο απόθεσης των κρυστάλλων. Στους άνδρες επηρεάζονται συνήθως οι αρθρώσεις των ποδιών, οι αστράγαλοι και οι αγκώνες, ενώ στις γυναίκες οι αρθρώσεις των χεριών και τα γόνατα.

Πηγή: Reader's digest