Ούτε μύγα χωρίς διαπίστευση, στο κέντρο. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

14.21

Σε "φρούριο" έχει μετατραπεί το κέντρο του Ηρακλείου λόγω των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που έφτασαν στο Ηράκλειο με ιδιωτική πτήση από το αεροδρόμιο Χανίων.

Οι προκαθήμενοι έχουν φτάσει ήδη στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν (κατά κύριο λόγο στο Atlantis και συμπληρωματικά στο Μέγαρο και το Gallaxy).

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης είναι από νωρίς ασφυκτική, ωστόσο με την άφιξη των ιεραρχών, τα αστυνομικά μέτρα εντατικοποιήθηκαν με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και σχοινιών, που αναπόφευκτα έχουν προκαλέσει και διαμαρτυρίες από τον κόσμο.

Ο περιορισμός στην κίνηση των οχημάτων επεκτείνεται και πέραν της πλατείας Ελευθερίας, από όπου δεν περνάει … ούτε κουνούπι.

Στις 18.00 αναμένονται οι Προκαθήμενοι στον Άγιο Τίτο, για τη δοξολογία, ενώ λίγο νωρίτερα θα φτάσουν οι αντιπροσωπείες τους. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. 

Στον Άγιο Τίτο η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τα κυκλοφοριακά μέτρα

Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση πλην των οχημάτων των επισήμων προσώπων που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο και των συνοδευτικών τους οχημάτων ασφαλείας :
• Στη Λ. Δουκώς Μποφώρ, από τη συμβολή της με τη Λ. Ικάρου έως τη συμβολή με τη Λ. Νεάρχου, και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και ταυτόχρονη αντίθετη μονοδρόμηση σε σχέση με την υφιστάμενη προβλεπόμενη ροή των οχημάτων, στο τμήμα αυτό, εφόσον απαιτηθεί, από τις 6 το πρωί αύριο έως την 10:00 ώρα της Κυριακής .
• Στη Λ. Δικαιοσύνης, από τη συμβολή της με την οδό Ξανθουδίδου έως τη συμβολή με την οδό 1821 (συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης πιάτσας ταξί), από τις 06:00 ως τις 22:00 το Σάββατο
• Στην οδό Καλοκαιρινού και στις δύο κατευθύνσεις των οχημάτων, από την Πλ. Ν.Φωκά έως τη συμβολή με τις οδούς Γιαμαλάκη και Αγίου Μηνά, από τις 20:00 του Σαββάτου έως τις 15:00 την Κυριακή
• Στην οδό Αγίου Μηνά , από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Λ. Καλοκαιρινού, έως τη συμβολή με την οδό 1821, και της οδού Γιαμαλάκη από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Λ. Καλοκαιρινού, έως τη συμβολή με τη Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου από τις 8 μ.μ το Σάββατο έως τις 15:00 την Κυριακή.

Επιπλέον τονίζεται ότι :

• Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η αντίθετη μονοδρόμηση της οδού Αγίου Μηνά, από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Λ. Καλοκαιρινού, έως τη συμβολή με την οδό 1821 και της οδού Γιαμαλάκη από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Λ. Καλοκαιρινού, έως τη συμβολή με τη Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου από τις 06:00 έως τις 15:00 την Κυριακή . Για την πραγματοποίηση της ανωτέρω κυκλοφοριακής ρύθμισης, θα απαιτηθεί η εκτροπή της κυκλοφορίας από τη συμβολή των οδών Καλοκαιρινού και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η απαγόρευση κίνησης από Χανιόπορτα προς τη Λ. Καλοκαιρινού.
• Δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στο χώρο στάθμευσης της Πλατείας Πάπα Αλεξάνδρου, από τις 6 π. μ ώρα το Σάββατο έως τις 15:00 την Κυριακή,
εκτός περιορισμένου αριθμού (ο οποίος θα κριθεί από τον επικεφαλής των μέτρων, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες) τουριστικών λεωφορείων με προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, έως τις 14:00 της 18-06-2016.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή χρήσης του πεζόδρομου της οδού 25ης Αυγούστου από την Πλατεία 18 Άγγλων έως τη συμβολή με τη Λ. Δικαιοσύνης (Πλ. Ν. Φωκά) καθώς και η μη χρήση της κάθετης διαμπερούς κυκλοφορίας στο ίδιο τμήμα, από την 06:00 έως την 22:00 ώρα της 18-06-2016, για την κίνηση των οχημάτων των επισήμων προσώπων που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο και των συνοδευτικών τους οχημάτων ασφαλείας, καθώς και οχημάτων ραδιοτηλεοπτικής ζεύξης, στρατιωτικών οχημάτων που θα μεταφέρουν αγήματα,
οχημάτων έκτακτης ανάγκης, οχημάτων καθαριότητας και οχημάτων που θα μεταφέρουν κάγκελα κλπ για προετοιμασία του χώρου των εκδηλώσεων έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Τίτου καθώς και η τμηματική, ολιγόλεπτη και σταδιακή εκτροπή ή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος των δρομολογίων κίνησης των επισήμων σε όλες τις μετακινήσεις τους.

Τυχόν σταθμευμένα αυτοκίνητα θα μετακινούνται με το γερανοφόρο όχημα του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Γκοντέ

Φωτογραφίες: Image Services

με πληροφορίες cretalive