Ολα τα βλέμματα στραμμένα στα μαύρα κουτιά του Boeing

10.29
Έρευνα υπό διεθνή εποπτεία ζητεί η Μόσχα – Aνακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ
 
Ο Αλεξάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. 
 
«Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι ευρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.
 
Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».
 
Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ.

Έρευνα υπό τη διεθνή εποπτεία ζητεί η Μόσχα
 
Στο μεταξύ, διά της πρέσβειράς της στη Μαλαισία, η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη να διεξαχθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία.
 
«Η Ρωσία έχει ζητήσει να διεξαχθεί δίκαιη, συνολική και πλήρης έρευνα υπό την εποπτεία του ICAO», ανέφερε η Λιουντμίλα Βορομπγιέβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ICAO είναι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια έρευνας που να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO. Ο λόγος είναι ότι οι αντάρτες, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου», δήλωσε η ρωσίδα διπλωμάτης. «Γι 'αυτό ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν όλα τα στοιχεία όπως τα μαύρα κουτιά στην ουκρανική πλευρά, επειδή φοβούνται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία θα αλλοιωθούν», πρόσθεσε.

protothema.gr