Ολάντ και Ρέντσι «σκόνταψαν» πάλι στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

10.45

Χωρίς μια ουσιαστική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας και με εμφανές το ρήγμα μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Eνωσης ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύνοδος στο Μιλάνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ιταλία και Γαλλία προσπάθησαν εξαρχής να ανεβάσουν τους τόνους, φέρνοντας στο επίκεντρο την κόντρα για την ανάπτυξη που υποβόσκει τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο εισέπραξαν για άλλη μια φορά το «νάιν» του Βερολίνου, που εμμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ανγκελα Μέρκελ, δεν φάνηκε να υπήρξε κάποια πρόοδος ως προς το φλέγον θέμα της ανεργίας και απέφυγαν να απαντήσουν για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων: των υποστηρικτών της ανάπτυξης και των οπαδών της λιτότητας. Ωστόσο στις τέσσερις ώρες που βρέθηκαν μαζί οι 15 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο, η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Ο Φρανσουά Ολάντ πέρασε στην επίθεση ζητώντας να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κατά της νεανικής ανεργίας στα 20 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ σήμερα, καθώς η ανεργία είναι ένα από τα πιο πιεστικά οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης – περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ή 11,5% του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ των νέων, σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά.

Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο του Μιλάνου

Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο του Μιλάνου

Συνδύασε, δε, την καταπολέμηση της ανεργίας με την αναπτυξιακή πολιτική και τόνισε ότι «όλοι επηρεαζόμαστε από τη μείωση της ανάπτυξης. Ολοι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να προσαρμόσουμε τους προϋπολογισμούς μας με δεδομένο το διακύβευμα για την ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εισέπραξε εύσημα από όλους για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, την οποία μάλιστα υπέβαλε προς ψήφιση ζητώντας παράλληλα την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής. «Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει δουλειά, χωρίς δουλειά δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και χωρίς αξιοπρέπεια δεν υπάρχει Ευρώπη. Το να βάλουμε την ανάπτυξη στο επίκεντρο, σημαίνει ότι ζητάμε από την Ευρώπη να γίνει και πάλι ο εαυτός της» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευση της Ιταλίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του ελλείμματος, εν μέσω φημολογιών ότι και ο ιταλικός προϋπολογισμός θα απορριφθεί από την Κομισιόν.

Τήρηση των κανονισμών
Η Ανγκελα Μέρκελ, που από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο Μιλάνο δεν έκρυψε ότι δεν σκοπεύει να αποδεχτεί την ελαστικοποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, παρέμεινε αμετακίνητη από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένη δράση κατά της ανεργίας και απάντησε στις εκκλήσεις των Ολάντ και Ρέντσι λέγοντας: «Βεβαίως και πρέπει να επενδύσουμε, αλλά πρέπει να ξέρουμε πού ακριβώς θα επενδύσουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Σε αυτά πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους».

Επιπλέον επέμεινε ότι πριν αποφασιστεί η διάθεση άλλων κονδυλιών, θα πρέπει να απορροφηθούν όσα βρίσκονται ήδη στη διάθεση των κρατών. Οπως επεσήμανε, άλλωστε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επίσης υπογράμμισε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, τα κράτη-μέλη αργούν πολύ στην απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. Από τα 6 δισ. ευρώ που διατίθενται στα κράτη-μέλη «μόλις 1% έχει ζητηθεί» είπε ο Σουλτς.

Η γερμανική άρνηση ανάγκασε τον Ολάντ να αναδιπλωθεί και να προσθέσει ότι, «προτού μιλήσουμε για νέα χρηματοδότηση, θα πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που είναι διαθέσιμα».

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία

Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τη Γερμανία να τονώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να βοηθήσει την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Εν όψει των κακών επιδόσεων και της γερμανικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, η Ανγκελα Μέρκελ φάνηκε πιο διαλλακτική σε αυτό το ζήτημα, καθώς, όπως έχουν προειδοποιήσει αναλυτές, η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα στήριξης της εγχώριας ανάπτυξης.

Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται στη Γερμανία είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ την οικονομία, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για μέτρα υποβοηθητικά της ανάπτυξης», προσέθεσε.

Τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για τη βελτίωση των υποδομών, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ στο Μιλάνο επέμεινε ότι «μένουμε πιστοί στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε όμως και τα περιθώρια ευελιξίας που παρέχει».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ – ethnos.gr