«Ολόκληρες αυτοκρατορίες κτίστηκαν και αργότερα καταστράφηκαν για μερικές χούφτες πιπεριού……»

21.30

Από το Caravel Spices and Teas το Πρώτο μπαχαράδικο στην πόλη. Μυλωνογιάννη 4, έναντι Public, στο κέντρο των Χανίων.

Γνωρίζατε…

…Ότι το μοσχοκάρυδο κάποτε άξιζε περισσότερο από το χρυσάφι;

…Ότι τον 16ο αιώνα, οι Λονδρέζοι λιμενεργάτες πληρώθηκαν με γαρίφαλα;

…Ότι το 410 μ.Χ., όταν οι Βησιγότθοι κατέλαβαν τη Ρώμη, απαίτησαν και 30.000 λίτρα πιπεριού για να την αφήσουν;

Στο παρελθόν, το εμπόριο μπαχαρικών ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου. Δημιούργησε και κατέστρεψε αυτοκρατορίες, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων ηπείρων , συνέβαλε στη θεμελίωση του σύγχρονου κόσμου.

Μπαχαρικά, τα οποία είναι σήμερα φθηνά και ευρέως διαθέσιμα, κάποτε δημιούργησαν τεράστιο πλούτο σε εκείνους που έλεγχαν το εμπόριο τους. Μια αίσθηση μυστηρίου δημιουργήθηκε γύρω από τους τόπους προέλευσης τους, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές και αρκετές φανταστικές ιστορίες. Άγρια φτερωτά πλάσματα και  αιμοβόροι γίγαντες ήταν οι φύλακες των τόπων των μπαχαρικών.

Η ανακάλυψη της Αμερικής  όχι μόνο δημιούργησε ή ενίσχυσε αυτοκρατορίες αλλά ο αυξανόμενος ανταγωνισμός πυροδότησε αιματηρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του εμπορίου των μπαχαρικών. Η μεσαία τάξη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, με συνέπεια να αυξηθεί και η δημοτικότητα των μπαχαρικών. Οι διαμάχες που ξέσπασαν μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για την κυριαρχία των Νησιών των Μπαχαρικών κράτησαν πάνω από  200 χρόνια.

Όταν η πρόσβαση στα μπαχαρικά έγινε πιο εύκολη, η αξία τους άρχισε να πέφτει . Οι εμπορικές οδοί ήταν ορθάνοιχτες, οι άνθρωποι είχαν βρει τον τρόπο να καλλιεργούν τα αρωματικά δέντρα και φυτά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα επικερδή μονοπώλια άρχισαν να καταρρέουν.

Το πιπέρι και η κανέλα δεν είναι πλέον πολυτελή προϊόντα. Τα μπαχαρικά έχουν χάσει το στάτους και τη γοητεία που κάποτε τα έκαναν να αξίζουν όσο τα σπάνια κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Αλλά η απίστευτη ιστορία τους παραμένει, όπως και η υπέροχη ποικιλία από γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές που τα κάνουν να είναι τόσο πολύτιμα στην κουζίνα…….

 

Φανή Μαραγκάκη
Caravel spices and teas
Μυλωνογιάννη 4
Το Πρώτο μπαχαράδικο στην πόλη

Τηλέφωνο: 28213 02135
Find us on facebook: https://www.facebook.com/caravelspices

 

«Η ζωή είναι μικρή για να τρως το φαγητό σου ακόμα άνοστο»
(Αγνώστου μερακλή)