Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Τι δηλώνουν εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου

16.35

Τελευταία ενημέρωση: 19:10

Μετά από σχεδόν έξι ώρες τελείωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Πάνος Καμμένος, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Τρίτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Σταύρος Θεοδωράκης, τον οποίο ακολούθησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., κα Φώφη Γεννηματά. Τέλος, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ήταν ο τελευταίος από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έφυγε από το Μέγαρο.

Πλακιωτάκης: Δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα

Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και επιφυλάξεις. Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο τόπος όπου συζητούνται όλα. Ο εκλογικό νόμος δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τα hot spots, πρέπει να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Γεννηματά: Δεν συζητήθηκε σε βάθος το Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στην εξάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν συζητήθηκε σε βάθος το θέμα του Ασφαλιστικού. Όπως είπε η κα Γεννηματά, ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ

Θεοδωράκης: Λάθος ο δρόμος του Τσίπρα

Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κάνει προτάσεις. Συζητήσαμε για προσφυγικό, ασφαλιστικό και Συνταγματική Αναθεώρηση. Όλοι συμφώνησαν, πλην του Πλακιωτάκη, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

 Λεβέντης: Πρότεινα οικουμενική κυβέρνηση

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας που έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική,. Σήμερα η όλη διαδικασία αφορούσε το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πείσει τους ξένους να χαλαρώσουν στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί να είναι οι Έλληνες πρωθυπουργοί αναξιόπιστοι και να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει.

Καμμένος: Συμφωνία για προσφυγικό και Σύνταγμα

Αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο. Συμφωνία υπήρξε και για το προσφυγικό, όχι για το ασφαλιστικό

Το μαραθώνιο χρονικό της συνεδρίασης

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να βγει μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό και μία για τις συντάξεις.

Οι αρχηγοί απάντησαν αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις και τότε ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πίνακα για τις μειώσεις των συντάξεων από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο και τους είπε σε έντονο ύφος: “Έχετε το θράσος και μιλάτε για χειρότερο μνημόνιο;

Αυτό φυσικά δείχνει πως η συναίνεση για το ασφαλιστικό βρίσκεται… στον αέρα.

Λεβέντης κατά πάντων και υπέρ Τσίπρα!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Βασίλης Λεβέντης φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον όλων των πολιτικών αρχηγών, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα φέρεται να τους κατηγόρησε πως υπονομεύουν τη συναίνεση και πως πριν καλά -καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση υπήρχαν δηλώσεις.

Ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε πως “κάποιοι πετροβολούν τον Τσίπρα για μικροκομματικές σκοπιμότητες ξεχνώντας ότι το Grexit δεν έχει ακόμη αποφευχθεί“.

Μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα του προεδρικού μεγάρου όπου εδώ και ώρες συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Πλακιωτάκης είχαν έναν σύντομο διάλογο. Σε αυτόν παρενέβη και ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πότε ήταν υφυπουργός. “Ήμουν υφυπουργός Άμυνας επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη” του απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης. Και τότε, στη συζήτηση μπήκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

“Έχει τις περισσότερες πτήσεις με F-16 που έχει κάνει υφυπουργός” είπε ο κ. Καμμένος, με τη Φώφη Γεννηματά που καθόταν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο να χαμογελά για το… ρεκόρ του μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

newsit.gr