ΒΟΜΒΑ. Mόσχα και Αντιόχεια «τορπιλίζουν» την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

11.27

Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει το ζήτημα της διεξαγωγής της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη, καθώς το Πατριαρχείο Μόσχας δείχνει να επιμένει στις θέσεις και στις απόψεις του.

Έτσι παρά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία καλούσε τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το vima.gr, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι η προετοιμασία «της Μεγάλης Συνόδου διήρκεσε 50 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί διότι κάποιες Εκκλησίες δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για κάποια κείμενα. Και ήδη μία Ορθόδοξη Εκκλησία, η βουλγαρική, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, ενώ αναμένεται το ίδιο να πράξουν και άλλες δύο Εκκλησίες. Εάν επιλυθούν τα ζητήματα θα προχωρήσουμε, εάν δεν επιλυθούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε…»
«…Υπάρχουν θέματα νομιμότητας, καθώς απαιτείται ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων στη Σύνοδο. Τι ομοφωνία θα υπάρξει αν λείπουν Εκκλησίες;» κατέληξε ο κ. Ιλαρίωνας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα  η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου είχε εκτιμήσει ότι ο αντίκτυπος της ματαίωσης της Συνόδου θα είναι πολύ χειρότερος καθώς θα στείλει το μήνυμα της ρήξης και όχι της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

«Σκληρή» γλώσσα και από το Πατριαρχείο Αντιόχειας

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε χθες 06-06 και η Ιερά Συνόδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την Πανορθόδοξη με την οποία και η Εκκλησία της Αντιόχειας δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει.
Από την αρχή καταργεί το "Αγία" και χαρακτηρίζει την Πανορθόδοξη ως απλά "Μεγάλη Σύνοδο". Σημειώνει πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι στιγμής οι προτάσεις τροπολογιών και οι επιφυλάξεις της Εκκλησίας της Αντιοχείας, εκφράζει ενστάσεις επί κειμένων και διαδικασιών, τονίζει πως "η Σύνοδος αυτή δεν δύναται να πραγματοποιηθεί ενώ συνεχίζεται η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών (Ιεροσόλυμα-Αντιόχεια), λόγω του ευχαριστιακού χαρακτήρα της Συνόδου" και καταλήγει πως "Αν οι προσπάθειες για την επίτευξη ομοφωνίας φτάσουν σε αδιέξοδο, τότε η Εκκλησία της Αντιοχείας θα καλέσει να αναβληθεί η σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για μεταγενέστερη ημερομηνία"