«Νομαδικότητα – Αναζητώντας τα όρια της γλυπτικής»

08.07

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30, η Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, εγκαινιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης γλυπτικής «Νομαδικότητα – Αναζητώντας τα όρια της γλυπτικής» σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη στην Αίθουσα Τέχνης Match More, Πλατανιάς, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως 24 Οκτωβρίου 2016 από Δευτέρα έως Κυριακή 12:00-23:00. Ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών θα πραγματοποιούνται έπειτα από προσυνεννόηση στο τηλ: +30   697 760 75 80.  Είσοδος Ελεύθερη.
 
Η θεματική της έκθεσης «Νομαδικότητα – Αναζητώντας τα όρια της γλυπτικής»  εκφράζει μια έντονη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης τέχνης. Οι επιμελητές, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν 50 έργα σύγχρονης γλυπτικής ισάριθμων Ελλήνων καλλιτεχνών ή καλλιτεχνών της αλλοδαπής που επέλεξαν να ζουν και να δημιουργούν στην Ελλάδα. Επιλέγοντας συνειδητά τη συμμετοχή 25 καλλιτεχνών από την Κρήτη επεδίωξαν να παρουσιάσουν τη σύγχρονη ανάπτυξη και προβληματική της γλυπτικής σε τοπικό επίπεδο σε συνάρτηση και συνέχεια της σύγχρονης γλυπτικής έκφρασης στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαθιανάκη Χρύσα, Βερούκη Παυλίνα, Γαβαλάς Γιάννης, Γκούζια Βάλια, Γραμμένος Κορνήλιος, Διαλινός Γιάννης, Ζαζάς Κώστας, Ιγγλέση Μάριον, Καμπελόπουλος Κάρολος, Κοκοβλής Γιώργος, Κουτρούλης Γιάννης, Κουτρουμπάς Γιώργος, Λεούση Επιστήμη, Λιατάκης Κωνσταντίνος, Λιλικάκης Κοσμάς, Λυντζέρης Γιώργος, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μανωλαράκη Ελένη, Μαράτη Αλεξάνδρα, Μαρκαντωνάκης Παντελής, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Μαχαιρίδης Χρήστος, Megakles (Ρογκάκος), Μπερτόλης Θωμάς, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Pavlos (Διονυσόπουλος), Παγωμένος Κώστας, Παλλήκαρης Ευτύχης, Παντελόπουλος Παντελής, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπαδοπεράκη Ασπασία, Παπατζανάκη  Αντωνία, Παρμακέλης Γιάννης, Παυλάκης Αντώνης, Πετράκη Αναστασία, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Σκυλουράκη Μιράντα, Stollenwerk Renata, Ταμπάτσικος Άρης, Τόλιας Γιώργος, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τσεμπελή  Κατερίνα, Τσεριώνης Γιώργος, Τσιριντουλάκης Μανόλης, Fischer Konstantin, Φραντζεσκάκης Αντώνης, Χαβιαράς Πάνος, Χαλκιαδάκης Μανούσος, Χατζηδάκη Πέπη & Ψαραδέλλης Γιώργος.
 
Ο ιστορικός και κριτικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος σημειώνει: «Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Μπάρνετ Νιούμαν τι είναι γλυπτική, απάντησε ότι “γλυπτική είναι αυτό στο οποίο πέφτεις καθώς κάνεις πίσω για να δεις έναν πίνακα”. Ο τρομακτικά αρνητικός αυτός ορισμός της γλυπτικής από τον Νιούμαν είναι ωστόσο αρκούντως σοφός εφόσον κανείς τον σκεφτεί με τη δέουσα προσοχή.

Διότι ο Νιούμαν αναφέρεται στην εμπειρία την οποία τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό τους έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, την πρωτοφανή ελαστικότητα και ευελιξία με τα οποία ορίζεται η γλυπτική.  Ό,τι αποκαλείται γλυπτική, εδώ και κάποια χρόνια, περιλαμβάνει πλέον μια σειρά από εντελώς ετερογενή αντικείμενα. Η γλυπτική ως πολιτιστικός όρος αφορά σχεδόν στα πάντα στο όνομα της πρωτοποριακής αισθητικής. Το γεγονός ότι η κατηγορία της γλυπτικής πιέζεται να χωρέσει όλα αυτά τα ετερογενή αντικείμενα απειλεί σοβαρά τον όρο με κατάρρευση».
 
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά & αγγλικά), που περιλαμβάνει εισαγωγή με τίτλο  «Νομαδικότητα»  του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και παρουσιάζει όλα τα συμμετέχοντα έργα με πλήρη εικονογράφηση.
 
Η Αίθουσα Τέχνης Match More δημιουργήθηκε το 2016 και στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στον Πλατανιά Χανίων. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκθέσεων, εστιατόριο, άνετο parking και αποθηκευτικούς χώρους. Η Match More φιλοδοξεί τόσο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις διαφορετικές μορφές κι εκδοχές της που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, το σχέδιο, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και τις performances, όσο και να εκπροσωπεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε εγχώριες ή διεθνείς εκθέσεις τέχνης, φόρουμ  πολιτισμού και εικαστικές δράσεις. Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητα της η Αίθουσα Τέχνης Match More προγραμματίζει την ενεργή συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου διοργανώνοντας εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αφορούν την τέχνη, τον τόπο και την πνευματική καλλιέργεια.
 
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.
 
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
 
 
• Πληροφορίες Κοινού
 

Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Match More, Πλατανιάς, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.
Εγκαίνια: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30.
Διάρκεια Έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου – 24 Οκτωβρίου 2016.
Ώρες Λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Κυριακή 12:00-23:00.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κωσταντίνος Β. Πρώιμος,  τηλ: +30 697 760 75 80,  email: cproimos@otenet.gr