Ομόφωνο το μήνυμα πριν το Eurogroup: Αναμένουμε προτάσεις και αξιοπιστία

15.24

Τη θέση πως ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
 
«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη συνοχή της ευρωζώνης. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα. Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση», ανέφερε.
 
Ο ίδιος τόνισε πως οι υπουργοί της ευρωζώνης θα αναμένουν πρώτα να ακούσουν τον νέο Έλληνα συνάδελφό (σ.σ. Ευκλείδη Τσακαλώτο) και εν συνεχεία θα εξετάσουν τις όποιες λύσεις.
 
«Θέλουμε να ακούσουμε το νέο συνάδελφο μας για το πώς σκέπτονται ότι θα οδηγηθούμε σε μια διέξοδο», ανέφερε. «Το «όχι» σημαίνει ότι οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Θα δούμε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς», προσέθεσε.
 
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως η ευρωζώνη αναμένει αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
 
«Περιμένουμε νέες αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα. Αναμένουμε ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», ανάφερε.
 
Όπως τόνισε, το σημερινό Eurogroup δεν αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στο πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση. «Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά, λύσεις υπάρχουν, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε αξιόπιστες προτάσεις», σημείωσε.
 
Κατά τον ίδιο θα απαιτηθεί μια ειλικρινής συζήτηση για να αποφευχθεί ένα Grexit. «Η Επιτροπή δεν θέλει το Grexit, πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα , να αποφύγουμε το Grexit, να προχωρήσουμε μπροστά. Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε συλλογική αποτυχία», είπε.
 
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για το ευρώ Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε πως χρειάζεται μια καθαρή και αξιόπιστη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
 
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και μόνο τότε θα κοιτάξουμε προς τα εμπρός. Εμείς εργαζόμαστε για συμφωνία. Αν δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πακέτο συμφωνίας, το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup σκεπτικός για το κατά πόσο θα βρεθεί μια συμφωνία. «Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον», είπε.
 
Ο ίδιος μάλιστα δεν άφησε περιθώρια για διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Είμαστε απογοητευμένοι αλλά σεβόμαστε το δημοψήφισμα. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Είναι κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου το θέμα του χρέους» είπε.
 
Ο ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε: «Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις της Αθήνας και θα τις μελετήσουμε πολύ προσεκτικά».
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, αλλά όλοι αναμένουν να ακούσουν τις προτάσεις της Αθήνας.
 
O φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ απέκλεισε το πρόγραμμα-«γέφυρα», σημείωσε ότι απόψε γίνεται καταγραφή των θέσεων της ελληνικής πλευράς.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αφού εξήγησε ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι πολύ μεγάλο, επανέλαβε ότι το Eurogroup περιμένει να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις.
 
Την ελπίδα του η πρόταση της Αθήνας να έχει τη μορφή επίσημου αιτήματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, υπογραμμίζονυας πάντως ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ σύντομη περίοδο.
 
«Δεν νομίζω να καταλήξουμε σήμερα, αλλά ελπίζω να υπάρξει η κατάλληλη δέσμευση».
 
Newsroom ΔΟΛ