Ομπάμα: Στέλνει F-16 στην Πολωνία, λέει στον Πούτιν τι πρέπει να γίνει στην Ουκρανία

14.40
Αναλυτικά η λύση που πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος – Κρεμλίνο: Υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ – Αμερικανικά μαχητικά και στρατός σε άσκηση στην Πολωνία
 
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, φέρνει στο φως το σχέδιο διπλωματικής λύσης που προωθούν οι αμερικανοί, με τον ρώσο πρόεδρο να εισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνουν δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα πολωνικών ΜΜΕ.
 
Τα μαχητικά αυτά θα φθάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στα κεντρικά της Πολωνίας, την Δευτέρα, κατά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας είπε όμως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντείνει τη βοήθειά του στην Ουκρανία για να συμβάλλει στην εκπαίδευση των Πολωνών πιλότων στο πλαίσιο της κρίσης με τη γειτονική Ουκρανία.
 
 
Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη νέα συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν 
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα. Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.
 
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
 
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα τη δεύτερη σε διάστημα έξι ημερών, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
 
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα, ο Πούτιν αναφέρει πως οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας".
 
"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πούτιν.
 
Ο ρώσος ηγέτης "υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα".
 
Ο Πούτιν υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί "αδελφό έθνος", λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
 
Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τις δυτικές κατηγορίες ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια εκεί, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.
 
Ο ίδιος λέει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.
 
Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ομπάμα ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα πρέπει να συνεχίσουν τις "εντατικές επαφές" σχετικά με την Ουκρανία.

protothema.gr