Ομπάμα: Θα κυνηγήσουμε και τελικά θα εξοντώσουμε τους τζιχαντιστές

08.46
Νιούπορτ, Ηνωμένο Βασίλειο
Μιλώντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και θα «εξοντώσουν» τους ηγέτες τους, με στόχο να διαλύσουν την οργάνωση. 

«Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Θα υποβαθμίσουμε και τελικά θα νικήσουμε το ISIL (σ.σ. ονομασία που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος), με τον ίδιο τρόπο που κυνηγήσαμε την Αλ Κάιντα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Αρχικά τους απωθείς, υποβαθμίζεις συστηματικά τις δυνατότητές τους, μειώνεις την έκταση της δράσης τους, αργά-αργά μικραίνεις τον χώρο, το έδαφος όπου μπορούν να ελέγχουν, εξοντώνεις την ηγεσία τους και με τον καιρό δεν μπορούν να προχωρούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που κάποτε μπορούσαν» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να βοηθήσουν την διεθνή προσπάθεια για αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα στη διάρκεια της συνόδου ότι οι εξτρεμιστές μαχητές του ΙΚ αποτελούν σημαντική απειλή για τη Δύση και ότι υποστήριξαν τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Ήδη σημαντικοί εταίροι μας στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομοκρατική απειλή με στρατιωτικά μέσα, με την εκμετάλλευση πληροφοριών, μέσω της επιβολής του νόμου, αλλά και μέσω διπλωματικών προσπαθειών», είπε χαρακτηριστικά, αφού οι υπουργοί 10 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία και Δανία) συμφώνησαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου να σχηματίσουν ένα «κεντρικό συνασπισμό».

«Ήδη σύμμαχοί μας έχουν συνταχθεί στο πλευρό μας στο Ιράκ όπου έχουμε σταματήσει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, εξοπλίσαμε τους ιρακινούς εταίρους μας και τους βοηθήσαμε να προχωρήσουν στην αντεπίθεση» επεσήμανε ο Ομπάμα.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν έναν «κεντρικό συνασπισμό» για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, απέκλεισε την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ερωτηθείς για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους, απάντησε: «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Το βράδυ της Παρασκευής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν στρατιωτικά με το Ιράν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

«Δεν θα συντονίσουμε μια στρατιωτική δράση, ούτε θα μοιραστούμε πληροφορίες με το Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ είναι «σίγουρα ανοικτές σε μια διπλωματική δέσμευση» με το Ιράν, «όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν», κυρίως στο θέμα του Αφγανιστάν, όταν η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον είχαν συνεργαστεί στα τέλη του 2001 για να ανέλθει στην εξουσία ο Χαμίντ Καρζάι μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Newsroom ΔΟΛ