«Βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ΕΝΦΙΑ

15.06

Λίγα 24ωρα πριν την αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή τους στρέφεται κατά του δημοσίου που παρέλειψε να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες.

Το δημοσιονομικό κενό θα είναι τεράστιο για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στον αντίποδα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και για τα “φέσια” από ενοικιαστές, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται η οριστική απόφαση για την φορολόγηση των ενοικίων για το 2016.

Ειδικότερα, λίγο πριν το “τριφασικό” σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, η “βόμβα” έσκασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βάσει της απόφασης που θα εκδοθεί το πολύ σε δύο μήνες, θα υποχρεώνεται η πολιτεία να μειώσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό θα τινάξει στον αέρα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ στις τιμές ζώνης του 2007, παρά το ότι υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών, την όμως αγνόησε η πολιτεία.

Τα φορολογικά “χτυπήματα” όμως, για τους ιδιοκτήτες θα είναι απανωτά. Θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος ακόμα και για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και αύξηση στο συντελεστή φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων για την επόμενη χρονιά. Εάν παραμείνει η ξεχωριστή κλίμακα, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα θα ανέβει από το 33% στο 35%.

Ωστόσο, εάν επιλεγεί το σενάριο της ενιαίας κλίμακας, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών, ενώ δεν προβλέπεται αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση πάντως η δικαστική απόφαση θα προκαλέσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά και “μπαράζ” προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρων.