Οπως παλιά! H πιο νόστιμη λαγάνα από την Εύα Παρακεντάκη

10.38

400 γραμμάρια νερό

1 κουταλιά της σούπας μέλι

3 κουταλιές  της σούπας ταχίνι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

25 γραμμάρια νωπή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

300 γραμμάρια σταρένιο αλεύρι

Για τη γυαλάδα και το στόλισμα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

100 γραμμάρια λευκό σουσάμι

50 γραμμάρια μαύρο σουσάμι

Σε ένα μπολ βάζουμε εκατό γραμμάρια χλιαρό νερό, όλο το  μέλι, όλητη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν. Προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλεύρι σκληρό και σκεπάζουμε με ένα πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει για περίπου μισή ώρα. Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς το ταχίνι.

Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο διάλυμα της μαγιάς μαζί με το αλάτι και σιγά-σιγά τα άλευρα μέχρι να έχουμε μία κανονική εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να ανέβει, περίπου 1 ώρα. Αφού ανέβει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε απλώνοντας με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό σχήμα οβάλ που έχουν οι λαγάνες. Σε δυό διαφορετικά ταψιά που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει με σταρένιο αλέυρι τοποθετούμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε να ανέβουν ξανά.

Διαλύουμε τη ζάχαρη και το μέλι στο χλιαρό νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας, τέλος πασπαλίζουμε με τα σουσάμια που έχουμε πριν αναμίξει και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάνω κάτω στους 200 και ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου μισή ώρα. Όταν έχουν ψηθεί και από κάτω είναι έτοιμες.

evaintasteland.com