Οργή και θρήνος για την πολύνεκρη τραγωδία σε ορυχείο της Τουρκίας

15.01
Αγκυρα, Τουρκία
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για την πολύνεκρη τραγωδία σε ανθρακωρυχείο, βορειοανατολικά της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, έχουν ανασυρθεί 232 νεκροί, αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 88 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης που μιλούν για ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας. Ξεκινά έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε ο Ερντογάν.

Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. 

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον τόπο της τραγωδίας.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται επίσης εντός της ημέρας στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά που ακόμη δεν έχει σβήσει.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, που βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε 205 νεκρούς, αλλά εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα.

«Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 205. Οι ελπίδες μας μειώνονται όλο και περισσότερο για την ανεύρεση επιζώντων» είπε.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, κάνει λόγο για 350 νεκρούς.

Όλοι οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Ταραχές στην Άγκυρα

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Άγκυρα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το τραγικό δυστύχημα. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ