Ορκίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

16.48
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο υπουργό Οικονομικών καλή δύναμη στο έργο του. 
 
Αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχαν διαφωνήσει σε πολλά θέματα, ωστόσο δεν θα είναι απαραιτήτως εύκολα για τον διάδοχό του στην Αθήνα.
 
«Αντιπροσώπευε (σ.σ. ο Γιάνης Βαρουφάκης) μια στάση που, σε πολλά σημεία, εμείς δεν συμφωνούσαμε, αλλά ουδέποτε υπήρξε προσωπικό πρόβλημα, ακόμα και μετά την παραίτηση του από υπουργός» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία. 
 
«Όποιος τον διαδεχθεί θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου δεν είναι εύκολο να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα προβλήματα της χώρας του, τα οποία δεν είναι απλά» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
 
Σύντομο βιογραφικό
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
 
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο «Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός» (εκδόσεις ΚΨΜ).
 
Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
 
Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
 
 
Newsroom ΔΟΛ