ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ … Ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στην αυθεντική Κρήτη

19.12

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ

Δευτέρα 8 Ιουλίου | ώρα 20:30

Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ

Ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στην αυθεντική Κρήτη

Αντάμωση Χορευτών των Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Έρευνα – Διδασκαλία Κρητικών Χορών : Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Σύλληψη Ιδέας – Σκηνοθεσία : Γιάννης Μεγαλακάκης

Μουσική : Πέτρος Σαριδάκης με 4 μελής ορχήστρα

50 συντελεστές επί σκηνής!

Παρουσιάζονται πάνω από 25 κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους (πεντοζάλι, συρτός, μαλεβιζιώτης, σούστα) μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς  χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη (ρόδο, εθιανός πηδηχτός, κουτσαπαδιανός, ανωγειανός πηδηχτός, αγκαλιαστός κ.ά.). Οι μουσικοί ερμηνεύουν πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

Ο Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, μέσα από ενδελεχή προσπάθεια και έρευνα, καταφεύγοντας σε ιστορικές πηγές, έγγραφα, ζωντανές αφηγήσεις κ.λπ. έχουν καταφέρει να αποθησαυρίσουν ένα ογκώδες πρωτογενές λαογραφικό υλικό γύρω από τους κρητικούς χορούς. Στην παράσταση οι κρητικοί χοροί θα παρουσιαστούν με τρόπο αληθινό έτσι όπως χορεύονται στα χωριά της Κρήτης αποφεύγοντας τα φολκλορικά στοιχεία.

Παράλληλα προσεγγίζουν την τέχνη του κρητικού χορού ως κάτι ζωντανό και όχι ώς μουσειακό είδος, άρα καταθέτουν την σύγχρονη και καλλιτεχνική «ματιά» τους.

Μαζί με πάνω από 50 χορευτές – μαθητές τυς επί σκηνής θα πραγματοποιήσουν ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, στην αρχέγονη Κρήτη.

Θα στους συνοδεύσουν μουσικά ο σπουδαίος μουσικός – δεξιοτέχνης λυράρης και δημιουργός Πέτρος Σαριδάκης με τους συνεργάτες του.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε, με αφορμή την παράσταση να μιλήσουμε για την πιο άμεση, γνήσια και αποκαλυπτική σχέση με την τέχνη, για την συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό.

Αυτή η αέναη προσπάθεια, η αναγωγή των χορών της Κρήτης στην αφετηριακή τους μορφή, μετουσιώνεται σε μια πρωτότυπη παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός, η μουσική, το τραγούδι και ο λόγος ενώνονται για να διαδώσουν ότι οι παραδοσιακές αξίες του παρελθόντος, τα λαογραφικά στοιχεία.

Ο χορός ως μέσο έκφρασης είναι συνδεδεμένος με όλες τις λειτουργίες της ζωής και μπορεί να θεωρηθεί – ακόμη και σήμερα όπως συνέβαινε στην κλασσική αρχαιότητα – ένα μέσον φυσικής αγωγής, πνευματικό, αισθηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, δηλαδή ένα μέσον επιμόρφωσης ολοκληρωτικό της προσωπικότητας.  

Στην Κρήτη ακόμα και σήμερα ο χορός παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Κρήτη έζησε, γιατί τραγούδησε, γιατί χόρεψε.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ

Δευτέρα 8 Ιουλίου | ώρα 20:30

Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Γενική είσοδος : 10 €

Διάρκεια Παράστασης : 90 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ :

TICKET SERVICES

online: www.ticketservices.gr

– τηλεφωνικά: 210 72 34 567

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Χορηγοί της Παράστασης :

ΜΑΝΟΥΣΟΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (https://www.manousos.com.gr/ )

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ (https://www.asfaliseme.gr/)