ΗΠΑ: «Καμία αλλαγή» στην πολιτική διάσωσης ομήρων παρά την αποτυχία στην Υεμένη

15.12
Καμία πρόθεση να επανεξετάσει τον τρόπο που επιχειρεί προκειμένου να απελευθερώσει τους αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι στο εξωτερικό δεν έχει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ παρά την πρόσφατη αποτυχία με τους δύο ομήρους που σκοτώθηκαν στην Υεμένη
 
Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να απελευθερώνει τους ομήρους. 
 
Ο Χέιγκελ υπερασπίστηκε την επιχείρηση διάσωσης στην Υεμένη χαρακτηρίζοντάς την ριψοκίνδυνη, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής πάνω σε αυτό το θέμα. 
 
Επικρίσεις από την οικογένεια του Σόμερς 
 
Τη λύπη της για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε βία για να επιχειρηθεί η απελευθέρωσή του Λουκ Σόμερς, του αμερικανού ομήρου που σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του το Σάββατο εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα Η μητριά του Λουκ Σόμερς, του αμερικανού ομήρου που σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του το Σάββατο στην Υεμένη, στη διάρκεια μιας αποτυχημένης αμερικανικής επιχείρησης διάσωσης, εξέφρασε, με δηλώσεις της που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα Times, 

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για την κατάσταση», δήλωσε η μητριά του εικονιζόμενου Λουκ Σόμερς.

 
«Δεν είχαμε ενημερωθεί για την κατάσταση», δήλωσε προς τη βρετανική εφημερίδα η Πένι Μπέρνμαν, η μητριά του Σόμερς.
 
Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας του Σόμερς είναι «αρκετά θυμωμένος επειδή, αν δεν είχε γίνει αυτή η απόπειρα διάσωσης, ο γιος του θα ήταν ακόμη ζωντανός".
 
Είμαστε βέβαιοι πως ο Λουκ θα υποστήριζε στην Υεμένη τις συνομιλίες (που διεξάγονταν για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή του) μάλλον, παρά τη χρήση βίας", διαβεβαίωσε μιλώντας στους Times. 
 
Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, ο Λουκ Σόμερς, ένας 33χρονος φωτοειδησεογράφος που είχε απαχθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στη Σαναά, και ο Πιέρ Κόρκι, ένας νοτιοαφρικανός εκπαιδευτικός που κρατείται από τον Μάιο του 2013, δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ο ίδιος «ενέκρινε αυτή την επιχείρηση διάσωσης (…) σε συντονισμό με την υεμενιτική κυβέρνηση» έπειτα από «πληροφορίες που έδειχναν ότι η ζωή του Λουκ βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο».
 
Οι υεμενιτικές αρχές υποστηρίζουν, όπως και η Ουάσινγκτον, πως οι απαγωγείς «πυροβόλησαν τους δύο ομήρους για να τους σκοτώσουν» αφού «αρνήθηκαν να παραδοθούν».
 
Δέκα μαχητές της αλ-Κάιντα σκοτώθηκαν και τέσσερα μέλη των υεμενιτικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σαναά.
 
Οικογένεια Κόρκι: Επιλέγουμε να συγχωρέσουμε 
Η οικογένεια του Πιέρ Κόρκι, του νοτιοαφρικανού εκπαιδευτικού που σκοτώθηκε μαζί με τον επίσης όμηρο, αμερικανό δημοσιογράφο Λουκ Σόμερς, στη διάρκεια της επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους που κατέληξε σε αποτυχία, «επέλεξε να συγχωρήσει», προτιμώντας να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση για τις συνθήκες του θανάτου του.
 
«Σήμερα επιλέξαμε την συγχώρεση, την αγάπη. Επιλέξαμε να χαρούμε τις αναμνήσεις μας από τον Πιέρ και να τον κρατήσουμε ζωντανό στις καρδιές μας", γράφει η χήρα του Γιολάντε, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.
Ο νοτιοαφρικανός εκπαιδευτικός Πιέρ Κόρκι κρατούνταν από τον Μάιο του 2013.

Ο νοτιοαφρικανός εκπαιδευτικός Πιέρ Κόρκι κρατούνταν από τον Μάιο του 2013.

«Δεν υπάρχει καμία κατηγορία για κανέναν. Η Γιολάντε Κόρκι δεν είναι σε θέση να πει αν οι (ΗΠΑ) έκαναν λάθος. Ως χριστιανή, τηρεί την συγχώρεση σύμφωνα με τη Βίβλο … ακόμη και για τους απαγωγείς του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Νταν Νόρτιερ.

 
Ο 57χρονος Κόρκι από το Μπλουμφοντέιν στα κεντρικά της Νότιας Αφρικής δίδασκε επί τέσσερα χρόνια στην Υεμένη μαζί με την 44χρονη Γιολάντε, όταν είχαν απαχθεί στην Τάιζ της νοτιοδυτικής Υεμένης από μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) στις 27 Μαΐου του 2013.
 
Ο Κόρκι και ο 33χρονος Σόμερς υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τα πυρά που δέχθηκαν από τους απαγωγείς τους, μέλη της AQPA, στη διάρκεια της επιδρομής των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Άλλοι 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, ένα 10χρονο αγόρι και ένας αρχηγός της τοπικής Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή στο χωριό Νταφάαρ της επαρχίας Σάμπουα, προπυργίου των ανταρτών στη νότια Υεμένη.
 
Η Γιολάντε είχε απελευθερωθεί στις 10 Ιανουαρίου του 2014 και επέστρεψε στην Νότια Αφρική για να είναι μαζί με τα δύο παιδιά τους.
 
«Παρά τον φυσικό μας χωρισμό 228 ημέρες μετά την απελευθέρωσή μου, έμεινα μαζί του μέχρι τέλους. Στις 6 Δεκεμβρίου 2014, τον καλύτερό φίλο μου, τον σύντροφό μου, αυτόν τον μπαμπά που πίστευε στον Θεό, μας τον πήραν, από εμένα και τα παιδιά μου», αναφέρει η Γιολάντε Κόρκι.
 
Ο επαναπατρισμός της σορού του Κόρκι αναμένεται σήμερα. Μια τελετή θα οργανωθεί αργότερα εντός της εβδομάδας στο Μπλουμφοντέιν πριν από την κηδεία που θα γίνει σε στενό κύκλο.
 
Παράλληλα σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική Πάτρικ Γκάσπαρ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν γνώριζε για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο με στόχο την απελευθέρωση του νοτιοαφρικανού ομήρου πριν αυτός σκοτωθεί κατά την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης ομήρων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
 
Ο πρεσβευτής δήλωσε στον σταθμό 702 talk radio ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε άμεσα προκειμένου να απελευθερώσει τον Σόμερς διότι είχε πληροφορίες ότι ο όμηρος επρόκειτο να εκτελεσθεί από τους απαγωγείς του. «Δεν είχαμε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Κόρκι. Ούτε γνωρίζαμε ότι ο Κόρκι κρατείτο στο ίδιο μέρος με τον Σόμερς»
 
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γνώριζαν πως ένας δεύτερος όμηρος βρισκόταν στο μέρος αυτό, αλλά δεν γνώριζαν ότι ήταν ο Κόρκι.
 
Την ίδια ώρα η μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση Gift of Givers που διαπραγματευόταν εδώ και ένα χρόνο την απελευθέρωση του δασκάλου έκανε γνωστό ότι ο Κόρκι θα ανακτούσε την ελευθερία του σύντομα, ίσως από την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ιμτιάζ Σουλιμάν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις. «Δεν τους κρίνω για την επιδρομή που πραγματοποίησαν, ούτε έχω οργή εναντίον τους. Εργάστηκαν για το βέλτιστο συμφέρον των πολιτών τους. Οποιαδήποτε κυβέρνηση το ίδιο θα έκανε».

ethnos.gr