ΗΠΑ: Το πολικό ψύχος φεύγει, οι Αμερικανοί μετρούν τις ζημιές

09.40

Πέντε δισ. δολάρια κόστισε στις ΗΠΑ ο χιονιάς –  Θερμοκρασίες… άνοιξης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Αφού πάγωσε τα πάντα στο πέρασμά του, το πολικό ψύχος δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, βέβαια, η πολική δίνη στην οποία παρασύρθηκαν πολλές αμερικανικές πολιτείες βάζοντας στην κατάψυξη ακόμα και το Σέντραλ Παρκ, οδήγησε στην «παράλυση» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, σχολείων, αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών.

Η θερμοκρασία που άγγιξε τις μεσοδυτικές πολιτείες τους -26 έως και τους -51 βαθμούς Κελσίου, πάγωσε λίμνες, δρόμους, ενώ ακόμα και τα νερά του Νιαγάρα «κοκάλωσαν».

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως οι θερμοκρασίες παρότι προβλέπεται πως θα είναι χαμηλές για την εποχή, σε καμία περίπτωση δε θα θυμίζουν όσα βίωσε η Β. Αμερική την τελευταία εβδομάδα.
 

«Θα εξακολουθήσει να είναι κάτω από το κανονικό στις ανατολικές πολιτείες, ωστόσο τα χειρότερα από το αρκτικό ξέσπασμα έχουν περάσει», δήλωσε ο μετεωρολόγος Γκάι Γουάλτον, του WeatherChannel.

«Θα είναι δραματικά πιο ζεστά από ό,τι είναι σήμερα. Μπορεί να σημειωθούν βαθμοί χαμηλότεροι για την εποχή στα βορειοανατολικά, αλλά η θερμοκρασία σιγά σιγά θα επανέλθει στα φυσιολογικά», πρόσθεσε.

Από τη διαδικασία… απόψυξης ικανοποιημένες είναι σίγουρα οι αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν 20.000 πτήσεις, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, μάλιστα, η αεροπορική βιομηχανία έχει σημειώσει απώλειες της τάξης των 50-100 εκατ. δολαρίων, από διαφυγόντα έσοδα λόγω των πτήσεων που ακυρώθηκαν.

Την ίδια ώρα, το κρύο θα κοστίσει στις ΗΠΑ περίπου πέντε δισ. δολάρια, καθώς εκατομμύρια Αμερικανών προτίμησαν την προστασία και ζέστη των σπιτιών τους από τα γραφεία τους, τα καταστήματα, και τα ταξίδια.

Στο μεταξύ, κι ενώ το πολικό ψύχος σταδιακά υποχωρεί, στη λίμνη Μίσιγκαν, της οποίας η επιφάνεια θύμιζε παγοδρόμιο, άρχισαν να σχηματίζονται μεγάλες σφαίρες πάγου στο μέγεθος μπάλας του μπάσκετ.

Οι εντυπωσιακές εικόνες έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, με τις… μπάλες να παρασύρονται αρμονικά στις όχθες από τον κυματισμό του νερού.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Τζο Σαρλεβουά, αρχικά σχηματίζονται… παγάκια εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού και στη συνέχεια μεγαλώνουν ολοένα περισσότερο, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο μέγεθος της μπάλας.