Παγώνη για τη νέα μετάλλαξη «ΧΕ»: Περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2, αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική

12.47

Την προσοχή όλων αυτή την περίοδο που τα μέτρα θα χαλαρώσουν επέστησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Πρέπει να προσέξουμε γιατί οι σκληροί δείκτες είναι υψηλοί. Είναι διψήφιοι οι θάνατοι», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

«Ακόμα στα νοσοκομεία είμαστε γεμάτοι με ασθενείς που έχουν Όμικρον 2», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων. Η άρση των μέτρων θα γίνει από την 1η Μαΐου και σταδιακά, ενώ σχετική αξιολόγηση και επανεξέταση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Παγώνη για τη νέα μετάλλαξη «ΧΕ»
Σε σχέση με τη νέα παραλλαγή Omicron-XE η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2, αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα στέλεχος αυξημένης μεταδοτικότητας σε σχέση με το Όμικρον 2, σε ποσοστό περίπου 5-10% και έτσι πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του Όμικρον που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, έχει την πιθανότητα να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή με την πάροδο του χρόνου.

Παγώνη για τέταρτη δόση εμβολίου
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση εμβολιασμού για την οποία άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών, είπε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι ένα πολύ σοβαρό όπλο κατά του κορωνοϊού για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και θα βοηθήσει πολύ στο να αυξήσουν τα αντισώματα τους και θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη άμυνα στον ιό και στις παραλλαγές του.

Πηγή: www.iefimerida.gr