Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πλανήτης αντιμέτωπος με γενικευμένη κρίση απασχόλησης

12.14
Aθήνα
Την προειδοποίηση ότι ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μια γενικευμένη κρίση απασχόλησης που απειλεί τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, απεύθυνε σήμερα Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.
 

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε μελέτη για την παγκόσμια απασχόληση με την ευκαιρία του συμβουλίου υπουργών Εργασίας και Απασχόλησης της G20 στην Αυστραλία. Η έκθεση επισημαίνει ότι 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αναφέρει πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες της G20, ενώ 447 εκατομμύρια θεωρούνται «φτωχοί εργαζόμενοι» που ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ασθενής, ενώ η κατάσταση στην απασχόληση επηρεάζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η μελέτη επισημαίνει στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς σε πολλές χώρες μέλη της G20, ακόμη και μείωση σε ορισμένες άλλες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στην απασχόληση είναι γενικευμένη» σχολίασε ο Νάιτζελ Τουζ, ο αρμόδιος για την απασχόληση διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και τόνισε πως εξίσου ανησυχητικό είναι ότι οι μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται σε πολλές χώρες της G20 παρά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι υψηλότερος στις αναδυόμενες οικονομίες σε σχέση με τις περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, χάρη σε κινητήριες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Βραζιλία, αλλά οι προοπτικές δεν είναι θετικές.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για να επιλυθεί η κρίση της απασχόλησης στις αναδυόμενες αγορές όπως και στις προηγμένες οικονομίες. Ξέρουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στον κόσμο έως το 2030 απλώς για να αντιμετωπιστεί δημογραφική αύξηση» υπογράμμισε ο Νάιτζελ Τουζ και πρότεινε κάθε χώρα να υιοθετήσει μια πολυμερή προσέγγιση του προβλήματος με τη διαρκή και άμεση συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Τον Απρίλιο οι υπουργοί Οικονομικών της G20 είχαν ορίσει ως στόχο την ενίσχυση του Παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2% την προσεχή πενταετία.

Newsroom ΔΟΛ