Παγκόσμιο σοκ από το νέο βίντεο τζιχαντιστών με αποκεφαλισμό ομήρου

09.18
Λονδίνο
Σοκ έχει προακλέσει το βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανικού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από τζιχαντιστές, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώνει εξοργισμένος ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για «απολύτως επονείδιστη και αποτρόπαια πράξη». 

Το βίντεο δεν θεωρείται ακόμη επιβεβαιωμένης γνησιότητας, αλλά οι εκτιμήσεις αξιωματούχων στην αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση, τους οποίους επικαλείται το Reuters, συγκλίνουν πως είναι αυθεντικό. 

Για τργωδία μίλησε η οικογένεια του Σοτλόφ, δείχνοντας πως θεωρεί αυθεντικό το βίντεο. Εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε πως δεν θα κάνει άμεσα δηλώσεις στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενισχύουν με 350 στρατιώτες τη φρουρά της αποστολής τους στη Βαγδάτη.

Στο βίντεο, ο Σότλοφ -που είχε παρουσιαστεί ως επόμενο θύμα στο πρώτο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ- αποκεφαλίζεται από έναν μαυροφορεμένο τζιχαντιστή με βρετανική προφορά, πιθανώς ο ίδιος με τον «δήμιο» στο πρώτο βίντεο. 

Στο νέο βίντεο παρουσιάζεται τρίτος όμηρος, Βρετανός. Το Λονδίνο, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ομήρου, ανέφερε ότι εδώ και καιρό παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά επέλεξε να μην κάνει ανακοινώσεις.

«Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον αναφερόμενο αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Στην πρώτη του αντίδραση, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε, επιφυλασσόμενο για τη γνησιότητα του βίντεο, για πράξη ωμότητας. 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επίσης επιφυλασσόμενος για το βίντεο, είπε ότι «η πράξη αποδεικνύει τον ποταπό χαρακτήρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης και απειλεί την ελευθερία, μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο από τον τρόμο».

Ενισχύεται η φρουρά της αποστολής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκα Ομπάμα έδωσε διαταγή να σταλούν στην Βαγδάτη επιπλέον 350 στρατιωτικοί με αποστολή να προστατεύσουν την πρεσβεία και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στη Βαγδάτη ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είναι υπεύθυνοι για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράκ σε 820 στελέχη. 

Οι ενισχύσεις σε στρατιωτικό προσωπικό είχαν ζητηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των αμερικανών διπλωματών, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει «μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία» κατά των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Newsroom ΔΟΛ