Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στα Χανιά

10.00

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων, μετά και τη σύσκεψη με την ΕΛΜΕ Χανίων, την Ένωση Γονέων, Συλλόγους Γονέων και εκπροσώπων φοιτητικών Συλλόγων στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ , αποφάσισε τη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και   καλεί τα μέλη του, και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα  την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Πλατεία της αγοράς στις 6.30 το απόγευμα σε κινητοποίηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Το «Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο» Φίλη, παρόλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αποτελεί συνέχεια όλων των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων των τελευταίων δεκαετιών στην εκπαίδευση, αποτέλεσμα όλων των νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων και του ΟΟΣΑ, στη λογική της λειτουργίας με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Είναι ξεκάθαρα  ένα σχολείο της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αρχή και τέλος, παιδαγωγική πυξίδα και νοηματικό κέντρο. Είναι το σχολείο άλλοθι για την ανεργία πολλών χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών και για τη μη πρόσληψη, παρά τις άπειρες υποσχέσεις, μόνιμων εκπαιδευτικών. Όσο και αν προσπαθεί να «πουλήσει» ο υπουργός στην κοινωνία το νέο σχολείο ως επιστροφή  στην κανονικότητα, η βιωμένη εμπειρία, οι αριθμοί και τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Η «κανονική λειτουργία» που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα είναι η ανάδειξη ενός σχολείου του «περίπου», της ευελιξίας, του «εν δυνάμει» και της προχειρότητας.
Οι υπουργικές αποφάσεις που αλλάζουν το τοπίο στην εκπαίδευση:
Για το ολοήμερο δημοτικό, που λειτουργεί με τα περισσεύματα ωρών  του πρωινού προγράμματος , χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο. Οι δεύτερες αναθέσεις διδακτικών αντικειμένων ειδικοτήτων σε δασκάλου. Η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής με τη δυνατότητα ανάληψης θέσεων ειδικής Αγωγής από εκπαιδευτικούς χωρίς καμία ειδίκευση.  Η διαρκής υποστελέχωση των δομών αντισταθμιστικής αγωγής ( Τμήματα ένταξης , Τάξεις υποδοχής , Παράλληλη στήριξη).Οι αποφάσεις για την προσχολική αγωγή  που δημιουργούν προϋποθέσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων,  αυξάνουν το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και μετατρέπουν το ολοήμερο νηπιαγωγείο  σε υπηρεσία φύλαξης ,ανοίγοντας το δρόμο για ελαστικές μορφές εργασία. Η δημιουργία ξεχωριστών απογευματινών τμημάτων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων , αντί της κανονικής εγγραφής τους στα σχολεία με υποστηρικτικές δομές .Προωθούν  ένα σχολείο ουσία και απότοκο της νεοφιλελεύθερης κατάστασης, χωρίς παιδαγωγικές αρχές και κατευθύνσεις. Σχολείο διαφορετικών προγραμμάτων, λειτουργιών και ταχυτήτων.  Είναι το σχολείο όπου σιγά σιγά καταργούνται και οι τελευταίες κρατικές εγγυήσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, όπου «θεσμοποιείται» η μόνιμη κινητικότητα , οι δεύτερες αναθέσεις και η ελαστικοποίηση του ωραρίου. Ένα σχολείο των διαφορετικών ταχυτήτων και των ανύπαρκτων θεσμικών καθορισμών είναι προπομπός και συνάμα πεδίο εφαρμογής της λογικής και της πολιτικής οικονομίας του νεοφιλελευθερισμού, της απόλυτης ευελιξίας, και των vouchers.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Χανίων, σε αυτό το πλαίσιο, με βάση τις αποφάσεις της 85ης Γ.Σ.  και των Γ.Σ. του  Συλλόγου μας, διεκδικεί:
 
Άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το νέου τύπου ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Απορρόφηση και διορισμός των αναπληρωτών – κανένας/καμιά συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του. Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
Μείωση διδακτικής ύλης.
Προσμέτρηση της ώρας σίτισης  μαθητών σε όλους τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς.    Αγωνιζόμαστε για διεύρυνση  του εκπαιδευτικού έργου  και διεύρυνση των παροχών του δημόσιου σχολείου για τους μαθητές.
 Ολοήμερο με πλήρη λειτουργία και υπεύθυνο δάσκαλο.
  Διεύρυνση και κατοχύρωση των αντισταθμιστικών δράσεων στο σχολείο (ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη).
  Συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών σε διοικητικό έργο και γραμματειακή υποστήριξη.
Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 Λέμε όχι στο μνημονιακό σχολείο, είτε με την παλιά, είτε με τη νέα του μορφή. Όχι στο φθηνό κι ευέλικτο σχολείο της αγοράς, του κατακερματισμού της γνώσης και των αντικειμένων, των ταξικών φραγμών.
Αγωνιζόμαστε για 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.
Παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα δώσουμε τη δική μας απάντηση .Να μη λείψει κανείς