Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους

09.39
Tο τείχος, μήκους 155 χιλιομέτρων υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση σηματοδοτώντας και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τουλάχιστον 138 άνθρωποι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά
 
Με την απελευθέρωση των 8.000 φωτεινών μπαλονιών που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος 15 χιλιομέτρων εκεί που κάποτε το Τείχος του Βερολίνου χώριζε τη Γερμανία και τον κόσμο, κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την πτώση του.
Tο τείχος, μήκους 155 χιλιομέτρων υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση σηματοδοτώντας και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τουλάχιστον 138 άνθρωποι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά.
 
 
Σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, Γερμανοί και ξένοι, τίμησαν το γεγονός αυτό που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης.
 
Τα μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί σε στύλους ύψους 3,5 μέτρων, όσο και το ύψος του Τείχους, αφέθηκαν ελεύθερα, υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και στη συνέχεια  πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 συμβολίζοντας έτσι την εξαφάνιση του Τείχους.
 
Ο ανατολικογερμανός μεθοριακός φρουρός Χάραλντ Γιόγκερ, ο οποίος έδωσε την εντολή να ανοίξει η πύλη εκείνη τη νύχτα και μια ανθρώπινη παλίρροια να τη διασχίσει, συμμετείχε στην εκδήλωση.
 
«Τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά»
 
Η πτώση του Τείχους αποδεικνύει στον κόσμο ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά. Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει ως έχει» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στην ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ υπενθύμισε ότι η 9η Νοεμβρίου είναι και επέτειος της νύχτας του πογκρόμ εναντίον των Εβραίων, «μέρα ντροπής και αίσχους».
«Πώς έγινε αυτή η ημερομηνία ημέρα ευτυχίας;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν αισθάνομαι μόνο χαρά αλλά και ευθύνη για όσα μας παρέδωσε η γερμανική ιστορία».
Χωρίς να κάνει αναφορά σε προσωπικές στιγμές από την ημέρα εκείνη προτίμησε να συμπυκνώσει σε λίγες φράσεις το μεγάλο μήνυμα από την πτώση του Τείχους. «Διαθέτουμε τη δύναμη δημιουργίας, μπορούμε να μετατρέψουμε τα πράγματα προς το καλό, αυτό είναι το μήνυμα που αυτές τις μέρες απευθύνεται στην Ουκρανία, στη Συρία στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές της γης», τόνισε η καγκελάριος.
 
Σουλτς: Να μην χτιστούν νέα τείχη στην Ευρώπη
 
Το μεσημέρι στο μέγαρο συναυλιών στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου, έγινε η επίσημη τελετή του κρατιδίου του Βερολίνου, όπου ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ και η καγκελάριος Μέρκελ.
Ο Σουλτς προειδοποίησε να μην χτιστούν νέα τείχη γύρω από την Ευρώπη ζητώντας ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής προσφύγων και ασύλου.
 
«Το δικαίωμα να ταξιδεύει και να ζει κανείς παντού στην Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τόνισε.
 
 Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε το καθημερινό φαινόμενο να χάνουν άνθρωποι τη ζωή του προσπαθώντας να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έκανε έκκληση για καλύτερη εναρμόνιση της διαδικασίας απονομής ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε..
 
Ο επίλογος των εορτασμών γράφτηκε το βράδυ στη λαϊκή γιορτή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου με συναυλίες και με τα 8000 φωτεινά μπαλόνια να απελευθερώνονται στον ουρανό.

protothema.gr