Παρά τα μνημόνια, καταναλώνουμε ακόμη: 15οι στην ΕΕ, 12οι στην Ευρωζώνη

13.24
Πολύ ψηλότερα από τις χώρες της Βαλτικής και του πρώην ανατολικού μπλοκ παραμένει η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα , παρά την δραματική συρρίκνωση του επίσημου ΑΕΠ της χώρας, δείχνουν τα στοιχεία του 2014 που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat.
 
Με την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ να ορίζεται ως 100 (και 106 στην Ευρωζώνη), η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση στην ΕΕ των 28, με 83, ενώ είναι 12η μεταξύ των 19 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός την συνέχιση της κατανάλωσης με ρυθμούς μεγαλύτερους της «πεπατημένης» άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά και αφετέρου την ύπαρξη κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη «στερέψει» για τους Ελληνες πολίτες, παρά την πολύχρονη κρίση.
Η εικόνα με βάση το επισήμως καταγεγραμμένο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ χειρότερη, καθώς η Ελλάδα αντί της 15ης θέσης στην κατανάλωση πέφτει στην 22η στην ΕΕ και αντί της 12ης στην πρότελευταία 18η στην Ευρωζώνη.
Οσον αφορά την συνολική εικόνα της ΕΕ, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο που ως έδρα σημαντικών θεσμών έχει κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 140% του μέσου όρου, οι αποκλίσεις παραμένουν σημαντικές. Ετσι, η Βουλγαρία με το ισχνό 49 στην τελευταία θέση μπορεί ακόμη απλώς να «ονειρεύεται» ότι θα προσεγγίσει το 123 της Γερμανίας και να ελπίζει ότι κάποτε θα γίνει… Ελλάδα.
Δεύτεροι σε κατανάλωση είναι οι Αυστριακοί με 121 και ακολουθούν οι Δανοί με 115, οι Βέλγοι, οι Σουηδοί και οι Βρετανοί με 114.
 
 
ethnos.gr