Παρά τις τιμές, ποσοτικά η χρονιά χαρακτηρίζεται μέση στο ελαιόλαδο – Πόσο έπεσε η τιμή

17.23

Μια καλή χρονιά όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές είναι η φετινή για τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος ποιοτικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων, αναμένεται να παραχθούν από 24.000 έως 26.000 τόνοι, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία των 47 από τα 87 σε σύνολο ελαιουργείων.

Η ελαιοσυγκομιδή η οποία ξεκίνησε 20 μέρες νωρίτερα από ότι συνήθως βαίνει προς το τέλος της και η παραγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν ο δάκος δεν είχε κάνει ζημιά στις τσουνάτες κυρίως ελιές οι οποίες φέτος λείπουν από τα ελαιουργεία.

Μια κακή χρονιά όπως ήταν το 2019 με τη συνύπαρξη δάκου και γλοιοσπορίου απέδωσε 9.000 τόνους. Φέτος παρά τον δάκο ωστόσο το 90% της ποσότητας είναι οξύτητας μέχρι 8 γραμμές.

Σε ότι αφορά στις τιμές στα Χανιά η πλειοψηφία είχε ως ανώτερη τιμή τα 4,90 το κιλό ενώ αυτές τις μέρες έχει υποχωρήσει κατά 30 λεπτά, με τις εκτιμήσεις για νέα άνοδο από τη νέα χρονιά.

Στην ερώτηση για το αν η έλλειψη εργατικών χεριών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραγόμενη ποσότητα ο κ. Μαμιδάκης από τη ΔΑΟΚ, απάντησε πως ενδεχομένως να ήταν τα πράγματα καλύτερα.