Παραγωγοί στη Σητεία αρνήθηκαν να πουλήσουν στα 7,36€ το κιλό το ελαιόλαδο

14.36

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές του ελαιολάδου. Την περασμένη Παρασκευή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη στην Λακωνία πέτυχε εμπορική συμφωνία για ένα βυτίο ελαιολάδου με 27 τόνους στα 7,5 ευρώ το κιλό, τιμή παραγωγού.

Στην Κρήτη πριν από περίπου 10 μέρες ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας στην Κρήτη για συνολικά δύο βυτία ελαιολάδου κατάφερε να πουλήσει σε Ιταλό έμπορο στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό.

 

Οι παραγωγοί τρίβουν τα χέρια τους τώρα και προσπαθούν να μοσχοπουλήσουν την τελευταία φετινή παραγωγή κάνοντας κράτει ακόμα και σε τιμές υψηλότερες των 7,30 το κιλό για το έξτρα παρθένο των τριών γραμμών.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Μαζωνάκης, τονίζει ότι αυτές οι τιμές ήρθαν για τους παραγωγούς μετά από 33 χρόνια. Η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 1991 επί δραχμών όταν το λάδι είχε 1.270 δραχμές ο κιλό.

Οι καλλιεργητές φοβούνται τη σοδειά του 2024, καθώς διανύσαμε τον πιο ξηρό Απρίλιο με απουσία βροχών για πάνω από τρεις συνεχόμενους μήνες.

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας προκάλεσε στρες στα δέντρα με αποτέλεσμα να μην έγινε σωστά η ανθοφορία τους και οι παραγωγοί ξέρουν ότι του χρόνου δε θα υπάρχουν αυτές οι ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες τους.

Να σημειωθεί ότι έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες των συνεταιρισμών με το περίπου 80% να έχει ήδη πουληθεί και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πρόβλημα θα φανεί του χρόνου στην εγχώρια αγορά, όπως φάνηκε φέτος σε Ιταλία και Ισπανία.