Παραιτήθηκε ο ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο, ξεκινά η κούρσα διαδοχής

13.00
Ρώμη
Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως αναμενόταν, ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνo, θέτοντας και επισήμως σε κίνηση την κούρσα για την ανάδειξη του διαδόχου του. 
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι ανέφερε πως θα συνδιαβουλευτεί με τα κόμματα για τις ψηφοφορίες επί του νέου αρχηγού του ιταλικού κράτους.
 
Πριν την παραίτησή του, ο Ναπολιτάνο ανέφερε ότι «χαίρεται που γυρίζει στο σπίτι του». Μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου του, τα καθήκοντά του θα τα ασκεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέρο Γκράσο.
 
Μετά το ναυάγιο του 2013 για το ποιος θα διαδεχόταν γινόταν πρόεδρος, και το κάψιμο κάθε υποψηφιότητας, ο Ναπολιτάνο είχε συμφωνήσει να γίνει για δεύτερη φορά  πρόεδρος (πράγμα άνευ προηγουμένου), αλλά ήταν δεδομένο πως αυτό θα ήταν προσωρινό.
 
Σε διαφορετικές συνθήκες σήμερα, ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται σύμφωνα με πολιτικές πηγές βέβαιος ότι ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, 14 ημέρες μετά το «αντίο» του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -η χρονική στιγμή της παραίτησης είχε οριστικοποιηθεί από τα Χριστούγεννα και ήταν στο κλείσιμο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Στην ομιλία που εκφώνησε ο Ματέο Ρέντσι την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για τη λήξη της κυλιόμενης προεδρίας ζήτησε ένα βαθύ χειροκρότημα για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, «έναν αφοσιωμένο ευρωπαϊκή που φεύγει από το αξίωμά του αυτές τις ώρες έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ιταλία με ευφυΐα και σοφία».
 
Ως προς τους υποψήφιους διαδόχους στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη η υποψηφιότητα Πρόντι, την οποία έφερε ξανά πρόσφατα στο προσκήνιο ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ακολουθεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος δεν φαίνεται να στηρίζεται από όλο το μπερλουσκονικό «μέτωπο», καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν και ο Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.
 
Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Βάλτερ Βελτρόνι, καθώς και των Ντάριο Φραντσεσκίνι και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι οποίοι ενδέχεται να βγουν «μπροστά» εάν η κατάσταση περιπλακεί, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Εάν οι ψηφοφορίες είναι «εξαντλητικές» ο Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, θα ήταν μία υποψηφιότητα που θα «εξευμένιζε» τα πνεύματα -ο Πιέτρο Γκράσο θα αναλάβει επίσης προσωρινά καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Ναπολιτάνο.
 
Newsroom ΔΟΛ