Παράθυρο για δημοψήφισμα ακόμα και μέσα στο 2016

09.21
Ενδυναμωμένος σημαντικά από την απροσδόκητα σαρωτική του νίκη στις εκλογές της 7ης Μαΐου, ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινά να υλοποιεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις… τρίζοντας τα δόντια στις Βρυξέλλες.
 
Το «χρωστάει» άλλωστε στους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης που τον «πίστεψαν» αλλά ακόμη περισσότερο στους περίπου 60 βουλευτές τής ακραία ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Τόρις που τον περιμένουν στη γωνία με άγριες διαθέσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπαίνει στα αχαρτογράφητα νερά της «σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης» με την ΕΕ, επικαλούμενος τη λαϊκή εντολή της 7ης Μαΐου, ως ο ηγέτης μιας απόλυτης (αλλά όχι και ακλόνητης) κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Βρυξελλών «εντός μιας αναμορφωμένης ΕΕ», και εν συνεχεία να θέσει το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση.
Το δημοψήφισμα θα έχει γίνει έως το τέλος του 2017. Δεν αποκλείεται ωστόσο να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στο 2016, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ επιδιώκει η επαναδιαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί «όσο το δυνατό πιο γρήγορα», ενώ μάλλον το ίδιο θα ήθελαν και οι Ευρωπαίοι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2017 είναι χρονιά εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.
Από την πλευρά των Βρετανών, τις διαπραγματεύσεις πρόκειται να αναλάβουν ο πρωθυπουργός Κάμερον, ο ΥΠΟΙΚ Τζ. Οσμπορν και ο ΥΠΕΞ Φ. Χάμοντ.
Αυτό που μένει να φανεί στην πράξη είναι το τι ακριβώς θα επιχειρήσει να «ανακτήσει» ο Κάμερον από τις Βρυξέλλες. Ο ηγέτης των Τόρις έχει δηλώσει ότι θέλει να περιορίσει αποφασιστικά την πρόσβαση που έχουν οι μετανάστες από την ΕΕ στο βρετανικό προνοιακό σύστημα (επιδόματα, στέγαση κ.ά.).
Μεταναστευτικές ροές
Θέλει επίσης να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα του (σε κάτω από 100.000 άτομα ετησίως από περίπου 300.000 που είναι σήμερα) και να διεκδικήσει νέες ρήτρες εξαίρεσης (opt-outs) από τη διαδικασία της ολοένα στενότερης συνένωσης των λαών της Ευρώπης («ever closer union»), ειδικά σε μέτωπα όπως αυτό των κοινοτικών κανονισμών στην αγορά εργασίας (ωράρια κ.ά.). Κάποιοι στις Βρυξέλλες (ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κ.ά.) δείχνουν να βλέπουν θετικά κάποια αιτήματα των Βρετανών.
Η πτέρυγα ωστόσο των ευρωσκεπτικιστών του συντηρητικού κόμματος θα ήθελε οι διεκδικήσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Δεν είναι λίγοι οι Τόρις που θα ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορεί να εξαιρείται (opt-out) κατ' επιλογήν από κάθε ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν θα ανταποκρίνεται επακριβώς στα εθνικά «θέλω». Κάτι τέτοιο βέβαια στην πράξη δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό από τις Βρυξέλλες, όπερ σημαίνει ότι ο Κάμερον θα κληθεί να ισορροπήσει πάνω σε λεπτή γραμμή, με τους Ευρωπαίους από τη μία να μη θέλουν να του παραχωρήσουν πολλά, και τους δικούς του «αντάρτες» από την άλλη να διεκδικούν ακόμη περισσότερα.
Κάποιοι Ευρωπαίοι πάντως από την πλευρά τους έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας έσπευσαν, με δηλώσεις στους «Financial Times», να προειδοποιήσουν τον Κάμερον ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία μεταβολή στο καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων εντός της ΕΕ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στις 25 Ιουνίου η πρώτη μάχη Κάμερον στις Βρυξέλλες
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει την πρώτη του μεγάλη «ευρωπαϊκή μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 28 είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δικαιότερη ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών-μελών.
Το εν λόγω σχέδιο θέλει τα κράτη-μέλη να «μοιράζονται» μεταξύ τους το πλήθος των προσφύγων στη βάση δεσμευτικών ποσοστώσεων, που θα σχετίζονται με τον πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας και την οικονομική ευρωστία κάθε χώρας. Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία βλέπουν θετικά την πρόταση, η οποία ωστόσο θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 για να γίνει πράξη. Χώρες αντιθέτως όπως η Βρετανία και η Ουγγαρία έχουν αντίθετη άποψη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας έσπευσε να δηλώσει ότι το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό και ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της δράσης των δουλεμπόρων.
Διαφωνίες
«Δεν πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης είναι η απάντηση. Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι «Times» του Λονδίνου από την πλευρά τους τονίζουν ότι μια βαριά ήττα του Κάμερον στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου, ίσως, να οδηγήσει τη Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο από την ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι κανείς εντός της ΕΕ δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.
Λέγεται μάλιστα ότι οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον Κάμερον. Μένει να φανεί βέβαια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός θα ικανοποιήσει και τους ίδιους τους βουλευτές των Τόρις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 
 
ethnos.gr