Παρέμβαση Αυγενάκη προς Φίλη – Κουρουμπλή για τη στέγαση του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

15.19

Στο πρόβλημα στέγασης του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, στην έλλειψη προαύλιου χώρου και στα ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Πρωτοτυπία αποτελεί η κατάληψη του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, στην περιοχή του Μασταμπά, από τους γονείς των μαθητών. Τα σημαντικά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει το σχολείο έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των μαθητών, καθώς και στην ασφάλειά τους. Ειδικότερα, οι μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα στα Παραρτήματα του Σχολείου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και στις ακατάλληλες αίθουσες, αλλά και στον ανεπαρκή προαύλειο χώρο. Το σχολείο επί της ουσίας δεν διαθέτει προαύλειο χώρο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν γυμναστική κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ο Σύλλογος Γονέων αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και για διεκδίκηση οριστικής λύσης, την αποχή των μαθητών, που κάνουν μάθημα στα παραρτήματα, στις 3 και 4 Μαρτίου 2016, καθώς οι γονείς θα κάνουν παράλληλα κατάληψη στις αίθουσες των παραρτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωσή του Συλλόγου αναφέρει: ?? τέσσερα τμήματα του 35ου Δημοτικού Σχολείου και συγκεκριμένα τα Ε1, Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ2, στεγάζονται σε αίθουσες ?παραρτήματα κοντά στο κεντρικό κτίριο του σχολείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μαθητές των συγκεκριμένων τμημάτων, να προαυλίζονται αλλά και να κάνουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα και ασφάλεια. Δεν υπάρχει η παραμικρή σήμανση ούτε καν οριοθέτηση κάποιου χώρου για τον προαυλισμό των μαθητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν συνεχώς από διερχόμενα αυτοκίνητα και όχι μόνο?.

Όπως υπογραμμίζει ο Λ. Αυγενάκης στο έγγραφό του: «Η άμεση εύρεση κατάλληλης λύσης για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα στέγασης και αποτελεσματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας είναι απαραίτητη. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η εκπαίδευση των μαθητών και η παροχή σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων που να λειτουργούν αποτελεσματικά και να είναι ασφαλή για τα παιδιά».

Επίσης, τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου; 2. Ποιος ο σχεδιασμός για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα στέγασης του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και την στήριξη της ομαλής λειτουργίας του;».