Παρέμβαση Κεγκέρογλου για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ

13.27

Με ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης και Εσωτερικών αντίστοιχα, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών και τονίζει ότι είναι απαράδεκτη η επιβολή προστίμων στους δήμους για καθυστέρηση καταβολής εισφορών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το πρόβλημα των παρατεταμένων καθυστερήσεων καταβολής στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις αυτών των δικαιούμενων ποσών χρηματοδότησης που τους αντιστοιχούν για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (όπως π.χ. «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», «ΚΗΦΗ», «Βοήθεια στο Σπίτι», «ΚΔΑΠ», ΚΔΑΠμεΑ) γίνεται πολύ σοβαρό.
Η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των χρηματοδοτήσεων για τις κοινωνικές δομές έχει ως αποτέλεσμα α) χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, β) Δήμοι, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυτών να αδυνατούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή και ομαλή συνέχιση προγραμμάτων και δομών, γ)την επιβολή προστίμων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους φορείς που απασχολούν το εν λόγω προσωπικό για μη έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους με ταυτόχρονη στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας (προαπαιτούμενη για την είσπραξη της επόμενης χρηματοδότησης).
Δεδομένης της υποχρέωσης των φορέων που απασχολούν προσωπικό στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων να βεβαιώνουν και να καταβάλουν μηνιαίως μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών τόσο τις αποδοχές του εν λόγω προσωπικού όσο και τις ασφαλιστικές τους εισφορές την στιγμή που η εκταμίευση των δικαιούμενων ποσών από τα συγχρηματοδοτούμενα λαμβάνει χώρα σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων, δεδομένης της αδυναμίας(νομικής και πραγματικής) των δήμων, των Ν.Π.Δ.Δ. και Επιχειρήσεων αυτών να καλύψουν από τυχόν άλλους πόρους το κόστος αυτό.
Επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα που εξυπηρετεί γονείς, παιδιά, χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και συμπολίτες μας.
Ερωτάστε κ.κ Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στη μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω προγραμμάτων;
2. Τι θα πράξετε για να εξαιρέσετε από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις όσους φορείς καθυστερούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές αφού η αιτία της καθυστέρησης είναι η αδράνεια των συναρμόδιων Υπουργείων;