Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στον Δήμο Γόρτυνας

15.02

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και
Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Δήμο Γόρτυνας, Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
?Σε συγκεντρώσεις τους από τις αρχές του Δεκέμβρη 2015 οι κάτοικοι των Γκαγκαλών και του Βαλή στο Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης διαμαρτύρονται για τις προετοιμασίες εγκατάστασης στην περιοχή τους δύο Μονάδων αξιοποίησης βιομάζας και συγκεκριμένα στις θέσεις Κάτω Κέντα και Βαλιανά, από τις εταιρείες ?Wind and Sun? και ?Wind and Gas? που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.
Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτών και άλλων μονάδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της αιρετής Περιφέρειας. Τον τελικό λόγο για τις άδειες εγκατάστασης έχει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας. Δεν είναι πρώτη φορά που οι κάτοικοι περιοχών που έχουν επιλεγεί για παρόμοιες εγαταστάσεις αντιδρούν στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
Οι κάτοικοι καταλαβαίνουν από την εμπειρία άλλων περιοχών ότι θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία τους. Ανατροπές στις χρήσεις γης στην περιοχή τους.
Κύρια όμως αντιλαμβάνονται πως αυτές οι μονάδες είναι ένας μικρός, για την ώρα, αλλά σημαντικός κρίκος στην επιχείρηση «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που ικανοποιεί αποκλειστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.
Ενώ θα μπορούσε η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ή των παραπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής, να συμβάλει στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού μιας λαϊκής εξουσίας (παραγωγή ενέργειας, ανακύκλωση μέσω κομποστοποίησης) αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας, όπου κριτήριο είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, της υγείας, του περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια των μονοπωλιακών ανταγωνισμών για την κερδοφορία, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων, είναι κεντρικός στόχος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των «θεσμών» τους στο Πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», με πρόσχημα τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την δήθεν «προστασία του περιβάλλοντος» με την αξιοποίηση τεχνολογιών αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα σεβαστεί τις λαϊκές αντιδράσεις και αν έχει σκοπό να πάρει μέτρα για να σταματήσει η παραπέρα απελευθέρωση της ενέργειας στον τομέα αξιοποίησης βιομάζας και να ακυρωθούν οι εγκρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτές στην Κρήτη και ειδικά στο Δήμο Γόρτυνας?.