Πάρτι με τον πρίγκιπα του τριπ-χοπ

10.11

Είναι ο Tricky, o ιδιαίτερος καλλιτέχνης από το Μπρίστολ της Αγγλίας που επισκέπτεται τη χώρα μας για να δώσει δύο μεγάλες συναυλίες, απόψε στο αθηναϊκό Fuzz Live Music Club και αύριο στο Fix Factory της Θεσσαλονίκης. Ο Tricky διαθέτει πολλούς και πιστούς Ελληνες θαυμαστές. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που εμφανίζεται ζωντανά στη χώρα μας.

Οσοι είχαν βρεθεί τον χειμώνα του 1996 στο ιστορικό «Ρόδον», το 2001 στην Τεχνόπολη ή ακόμα και το 2008 στο Fuzz -παρά το ότι σε εκείνη την εμφάνιση είχε παίξει με σπασμένο πόδι- γνωρίζουν πολύ καλά τη μοναδική ατμόσφαιρα που καταφέρνει να δημιουργεί. Αλλωστε η πορεία του, η οποία μετρά πλέον 25 ολόκληρα χρόνια, έχει αποδείξει πως ο Αντριάν Θόουζ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ένας καλλιτέχνης που έχει γράψει τη δική του ιστορία στη σύγχρονη μουσική.

Δυσκολίες
Ο Tricky έζησε μεγάλες δυσκολίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ως παιδί βίωσε έντονα την εγκατάλειψη αρχικά όταν ο πατέρας του τον παράτησε μωρό κι έπειτα, κι ακόμη πιο επώδυνα, όταν η μητέρα του αυτοκτόνησε ενώ εκείνος ήταν μόλις 4 ετών. Μεγάλωσε με τη γιαγιά του και από πολύ νωρίς είχε μπλεξίματα με την αστυνομία ενώ παράλληλα έκανε και χρήση ναρκωτικών. Τα αρνητικά του συναισθήματα διοχετεύθηκαν κυρίως μέσα από τη μουσική.

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο «Maxinquaye» και ήταν υποψήφιο για βραβείο Mercury. Ηταν πασιφανές πως αυτός ο ιδιαίτερος μουσικός που έγραφε τόσο υπαρξιακούς και σκοτεινούς στίχους ήρθε για να μείνει. Ο Tricky συνέχισε να βγάζει άλμπουμ η φήμη των έφθασε μέχρι την Αμερική. Παράλληλα, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Red Hot Chilli Peppers, η Π Τζ. Χάρβεϊ, η Μπγιορκ με την οποία στο παρελθόν υπήρξαν ζευγάρι, η Μπιγιονσέ, η Σίντι Λόπερ κ.ά. Το πιο πρόσφατα άλμπουμ του, κυκλοφόρησε μέσα στο 2013 με τίτλο «False Idols».

  • Spectralfire
    Την αποψινή συναυλία του Tricky στο Fuzz θα ανοίξει το ελληνικό συγκρότημα των Spectralfire.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ