“Πάτωσε” η οικοδομή στο Ηράκλειο!

13.20
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης ο κατασκευαστικός κλάδος στο Ηράκλειο βρίσκεται χωρίς υπερβολή σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της πολεοδομίας αναφορικά με την έκδοση των οικοδομικών αδειών οι οποίες έχουν συρρικνωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Όπως προκύπτει το 2014 εκδόθηκαν μόλις 230 οικοδομικές άδειες ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τις 313 άδειες και το 2012 τις 388. Ιδιαίτερα αξιολογείται το γεγονός ότι από τις 230 άδειες που εκδόθηκαν περισσότερες από τις μισές αφορούν σε αναθεωρήσεις παλαιών αδειών, άρα οι νέες κατασκευές είναι κυριολεκτικά ελάχιστες, σε μια περιοχή όπως το Ηράκλειο, η οποία γνώριζε στο παρελθόν μεγάλη άνθιση στην οικοδομική δραστηριότητα.
 
Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε, αρκεί να σκεφτεί ότι το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει μόνο τον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου (που συνενώθηκε με το Τέμενος την Παλιανή και τη Ν.Αλικανρασσό) αλλά και τους πρώην δήμους Γαζίου, Κρουσώνα, Τυλίσου, Αρχανών, Γουβών, Χερσονήσου και Μαλίων. Αυτή η έκταση σε περιόδους ευημερίας, είχε τη μερίδα του λέοντος της οικοδομικής δραστηριότητας του νομού. 
 
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα μεγέθη της οικονομικής κρίσης και τον τρόπο που έχει επηρεάσει ολόκληρο τον τεχνικό, κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και την τοπική οικονομία, που βυθίζεται στη δύνη των βάρβαρων οικονομικών μέτρων, που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία. 
 
Βάση των στοιχείων της πολεοδομίας για το 2014, η μείωση που καταγράφεται στις οικοδομικές άδειες δεν αφορά μόνο στις νέες κατασκευές κτισμάτων, αλλά και τον όγκο των αδειών. Αυτό στη γλώσσα των τεχνικών σημαίνει ότι ο κόσμος καταθέτει κυρίως φακέλους που αφορούν στην αποκατάσταση κτιρίων, τη στατική τους ενίσχυση, ή την κατασκευή μονοκατοικιών ή την αλλαγή χρήσης κάποιων κτιρίων ώστε να μπορούν για παράδειγμα να λειτουργήσουν σαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέσα στο 2014 πραγματοποιήθηκαν 121 αναθεωρήσεις αδειών δόμησης, καθώς πολλοί έσπευσαν να αξιοποιήσουν ευνοϊκές διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού για άδειες που είχαν εκδοθεί με το προηγούμενο νομικό καθεστώς.
 
Αναθεωρήσεις αδειών δόμησης έγιναν επίσης, για να τακτοποιηθούν διαφορές από τα σχέδια της άδειας που διαπιστώθηκαν, κατά την κατασκευή κτιρίων, από τους ελεγκτές δόμησης.
 
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι αντιπαροχές, αφού, προφανώς, τα «κανόνια» που χτύπησαν εργολάβοι χτίζοντας πολυκατοικίες με σκοπό να πουλήσουν τα διαμερίσματα, τα οποία έμειναν τελικά στα αζήτητα, απέτρεψαν πολύ κόσμο από αυτή τη διαδικασία. Αντίστοιχα προκύπτει ότι ο κόσμος στρέφεται κυρίως στην αποκατάσταση των ιδιοκτησιών του ή στην καλύτερη αξιοποίηση τους με την μετατροπή τους σε καταστήματα που θα μπορούν να αποφέρουν έσοδα. 
 
Το χρονικό της ανατροπής…
 
Η μεγάλη ανατροπή φαίνεται ότι ξεκινά προ πενταετίας όταν η οικονομική κρίση ήταν προ των πυλών και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πολεοδομίας σταδιακά άρχισε να επηρεάζει τον κατασκευαστικό κλάδο. Το σύνολο των οικοδομικών αδειών ήταν 1079 (σ.σ. το άθροισμα των αδειών της πρώην Νομαρχίας (608) και της πολεοδομίας Ηρακλείου (471). Ο αντίστοιχος αριθμός των οικοδομικών αδειών το 2010 ήταν 1025. Το νούμερο αυτό αναλύεται σε 503 άδειες που εξέδωσε ο Δήμος Ηρακλείου και 522 η πρώην Νομαρχία. Επίσης το 2011 το σύνολο των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν φτάνει τις 546 και το 2012 μόλις τις 388. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2013 έφτασε μόλις τις 313. Ο κατήφορος συνεχίζεται το 2014 οπότε το σύνολο των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν ήταν 230!
 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επί των Πολεοδομικών αντιδήμαρχο, Γιάννη Αναστασάκη, -ο οποίος επιμελήθηκε την επεξεργασία των στοιχείων αυτών- υπάρχει θεαματική αύξηση των αναθεωρήσεων και των τροποποιήσεων των οικοδομικών αδειών, δηλαδή, εξηγεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών επιλέγει να αποκαταστήσει μια παλαιά ιδιοκτησία του, και αντιμετωπίζει φοβικά το ενδεχόμενο να ανοιχτεί σε μια νέα κατασκευή. Αυτό αποτυπώνει καταρχήν την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των πολιτών να χτίσουν, αλλά και την ανασφάλεια τους να διαχειριστούν το κόστος μιας νέας κατασκευής και μάλιστα όχι μόνο λόγω των εξόδων ανέγερσης της. Προβληματίζονται και για το φορολογικό κυνηγητό που θα υποστούν με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των υπολοίπων χαρατσιών που θα υποχρεωθούν να καλύψουν. 
 
 
patris.gr