Χανια
Παζάρι για ενεργειακή συμφωνία 400 δισ. $
Σκληρές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας ενεργειακής συμφωνίας-μαμούθ αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεξάγονται από χθες στη Σαγκάη μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών που έγιναν γνωστές χθες για το θέμα της τιμής, η ρωσική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει και σήμερα για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγωγής από την Gazprom προς την Κίνα 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Κίνα ζητάει να αγοράσει το φυσικό αέριο της Gazprom σε χαμηλότερη τιμή από τα 380 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα που θέλει να πουλήσει η ρωσική εταιρεία. Από την πλευρά της η Gazprom ζητάει την προκαταβολή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως εγγύηση για τη σταθερή τροφοδοσία της Κίνας με φυσικό αέριο, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.
Μετά την αρχική χθεσινή διαφωνία πάντως ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη τελειώσει. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και η συμφωνία μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή».
Σε περίπτωση πάντως που οι συνομιλίες και σήμερα αποδειχθούν άκαρπες, τότε η συμφωνία θα ξανασυζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.
Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν και η συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ για το θέμα του φυσικού αερίου είναι σύμφωνα με τους αναλυτές μια πρώτη απόπειρα της Ρωσίας να ανοίξει τις αγορές της προς την Ανατολή μετά τη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση και το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με αφορμή μια σειρά θεμάτων με πρώτο και κυριότερο το θέμα της κρίσης της Ουκρανίας.
Μάλιστα η κρίση στην Ουκρανία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών, οι οποίοι αφού παρακολούθησαν μαζί κοινά ναυτικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Σαγκάης εξέδωσαν και κοινή ανακοίνωση στην οποία τα γεγονότα στην Ουκρανία χαρακτηρίζονταν ως «εσωτερικά» και εκφραζόταν η ελπίδα για «την εξεύρεση ειρηνικών, πολιτικών τρόπων για την επίλυση των προβλημάτων».
Η συζήτηση για την ενεργειακή συμφωνία και η επίσκεψη Πούτιν συμπίπτουν επίσης με την αυξημένη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου πέραν της κόντρας Πεκίνου-Τόκιο για το θέμα των νησιών Σενκάκου-Ντιαόγιου, ένταση σημειώνεται και στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ με αφορμή μια διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας.
Επιπλέον την επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα και τις συζητήσεις για την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας επισκίασε η επικήρυξη από το FBI πέντε Κινέζων αξιωματικών του στρατού που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είναι υπεύθυνοι για βιομηχανική κατασκοπεία μέσω του Διαδικτύου. Οι κατηγορίες των ΗΠΑ προκάλεσαν τη έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που απείλησε ότι τέτοιες κινήσεις θα προκαλέσουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ethos.gr