Πεινάτε συνέχεια; Δείτε τι μπορεί να φταίει

08.43

Είχατε καταφέρει να… δαμάσετε την πείνα σας αλλά τον τελευταίο καιρό έχει βγει εκτός ελέγχου; Οι αιτίες μπορεί να είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, ασχέτως αν δεν έχετε αλλάξει τις συνήθειές σας στο φαγητό και γυμνάζεστε όσο πριν.

Για τις γυναίκες, τις περισσότερες φορές η εξήγηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με τις ορμόνες. Το αίσθημα της πείνας καθορίζεται –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– από το στάδιο του κύκλου και τα αντίστοιχα επίπεδα ορμονών που χαρακτηρίζουν κάθε στάδιο. Την εβδομάδα που προηγείται της περιόδου αυξάνονται κατακόρυφα τα επίπεδα προγεστερόνης και μαζί μ’ αυτά αυξάνεται και η επιθυμία για φαγητό.

Το καλό είναι ότι η μαζική απελευθέρωση προγεστερόνης συνδυάζεται με μια μικρή άνοδο στον μεταβολικό ρυθμό, οπότε επιτρέπεται ένα επιπλέον γλυκό χωρίς ιδιαίτερες ενοχές!

Η πείνα –και κυρίως η λιγούρα– μπορεί επίσης να αποδοθεί στα αυξημένα επίπεδα στρες, λόγω δουλειάς, οικογενειακών υποχρεώσεων ή άλλης αιτίας. Αν και η υπερβολική πίεση συνήθως συνοδεύεται από μείωση της όρεξης αρχικά, η κατάσταση αντιστρέφεται εάν το στρες είναι μακροχρόνιο. Ως βιολογική διεργασία, το στρες χαρακτηρίζεται από αύξηση στα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη επιδρά στην ινσουλίνη και οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της, κάτι που συνεπάγεται πτώση στα επίπεδα του σακχάρου και πείνα ή λιγούρα.

Τέλος, η πείνα αποτελεί μερικές φορές «παρενέργεια» κάποιας υποκείμενης πάθησης, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς. Εάν η πείνα είναι πολύ έντονη για αρκετές εβδομάδες, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.

Πηγή: health.com