Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

20.05

Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε, χθες το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας (και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν) προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών» αντέτεινε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ' αυτές», διαπίστωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δίνουμε ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας», παρατήρησε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).