“Η Υπέρβαση της Άβυσσος” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

10.07

Μετά την επιτυχία και την αυξημένη προσέλευση του κοινού στη σημαντική έκθεση «Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έως τις 14 Οκτωβρίου 2015.

Η έκθεση, παρουσιάζει στην Κρήτη καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες ενώ αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Θα διαρκέσει από το Νοέμβριο 2015 έως το Μάρτιο του 2016.

Η έκθεση ?Flying over the Αbyss ? Η Υπέρβαση της Άβυσσος?, πραγματοποιείται σε συνεπιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού και του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Σε σύμπραξη του ΝΕΟΝ με το Μουσείο Καζαντζάκη, το χειρόγραφο της Ασκητικής φιλοξενείται στην έκθεση, παρουσιαζόμενο για πρώτη φορά σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

Συνολικά 33 έργα από 26 καλλιτέχνες βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα έως το θάνατο. Τα έργα παρουσιάζονται σε επτά θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν: Γένεση/Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλον, Λυκόφως, Επιστροφή στην Άβυσσο..

Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramovi?, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Robert Gober, Asta Gr?ting, Jim Hodges, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Gabriel Kuri, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Beverly Semmes, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Adriana Varej?o, Mark Wallinger, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Τα έργα αποτελούν δανεισμούς από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτή την έκταση.

Έκθεση ?Flying over the Abyss ? Η Υπέρβαση της Άβυσσος?
Διάρκεια: 2 Μαΐου ? 14 Οκτωβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Τρίτη – Παρασκευή 09:00-14:00 & 19:00-21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00-15:00
Δευτέρα Κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr και στο cca.gr