ΠΦΣ: Δεν υπάρχουν χάπια ιωδίου στην Ελλάδα, μόνο συμπληρώματα τα οποία…

16.03

Η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου από την πλευρά της Ρωσίας, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τεθούν τα πυρηνικά όπλα της χώρας σε υψηλό συναγερμό, ήταν αρκετή για να επικρατήσει στην Ευρώπη υστερία. Κυρίως σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία και άδειασαν τα ράφια από τα χάπια ιωδίου. Πιστεύουν πως η προληπτική λήψη θα τους προστατέψει από την ραδιενέργεια. Και στη χώρα μας αυξήθηκε το ενδιαφέρον από πολίτες με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο να τονίζει σε ανακοίνωση του ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στις χώρες της Ευρώπης πωλήθηκαν μέσα σε έξι μέρες όσα σκευάσματα ιωδίου πωλούνται μέσα σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με τους φαρμακολόγους σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, αυτό δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει την είσοδο του ραδιενεργού στοιχείου.

Τα φάρμακα αυτά, δεν έχουν παρενέργειες όμως χρειάζονται προσοχή, γιατί αλλοιώνονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων δείχνοντας την αλληλεγγύη του στα μαχόμενο λαό της Ουκρανίας σήμερα ξεκίνησε τις επαφές για την αποστολή φαρμακευτικού υλικού στη χώρα για τους πολίτες που έχουν ανάγκη να συνεχίσουν την φαρμακευτική τους αγωγή.