Πιέσεις Ομπάμα στον Πούτιν να δεχθεί διπλωματική λύση

09.43

Η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο μίας ακόμη τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα τα ξημερώματα με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Πούτιν του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί.

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται στην Κριμαία Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την ουκρανική κρίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας. Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πούτιν.

Υπογράμμισε ακόμη «την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί «αδελφό έθνος», λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Δύσης ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια εκεί, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.

ethnos.gr