Πικρή γεύση άφησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις…

15.07

 
Μόνο απογοήτευση άφησε το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων στον εμπορικό κόσμο και της Κρήτης, καθώς η μείωση του τζίρου που καταγράφηκε ήταν σημαντική.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου εμπορίου και υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, τα "σκήπτρα" στις απώλειες τζίρου "κρατούν" οι έμποροι του Αγίου Νικολάου και ακολουθούν τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
 
Άλλωστε και οι καταστηματάρχες που μίλησαν στην «Ν.Τ.» δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους, προβλέποντας μάλιστα αυξημένο αριθμό λουκέτων μέχρι τα τέλη του χρόνου.
 

Πικρή γεύση στα χείλη του εμπορικού κόσμου άφησαν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις του Νοεμβρίου, καθώς η κίνηση στα εμπορικά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
 
Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ινστιτούτο εμπορίου και υπηρεσιών της ελληνικής συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας, μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Η κίνηση για δύο στις τρεις επιχειρήσεις, ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015.
 
Και στην Κρήτη το καταναλωτικό κοινό ήταν εξαιρετικά διστακτικό στις αγορές του. Τα χρήματα πλέον δεν φτάνουν ούτε καν για τα άκρως απαραίτητα, λένε χαρακτηριστικά στην «Ν.Τ.».
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι απώλειες του δεκαήμερου των ενδιάμεσων εκπτώσεων για τους εμπόρους του Αγίου Νικολάου κυμάνθηκαν από το 21% έως το 30%, περίπου 15% ήταν οι απώλειες σε Χανιά και Ρέθυμνο και 10% για τους εμπόρους του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας.
 
Συνολικά η μείωση που καταγράφηκε πανελλαδικά στις πωλήσεις σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 αγγίζει το 13,5%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μείωση στον τζίρο παρατηρήθηκε στην Κηφισιά και στην Άρτα με το ποσοστό να ξεπερνά το 41%.
 
Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της Καλαμάτας όπου σημειώθηκε αύξηση στον τζίρο των καταστημάτων κατά 10% μέσο όρο.