Πύρινοι τόνοι μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ, η Μόσχα «θέλει Γ’ Παγκόσμιο» λέει το Κίεβο

14.56
Ουάσινγκτον
Πολεμικό το κλίμα στην ουκρανική κρίση μετά την αιματηρή επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ και τις νέες ρωσικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά τη Ρωσία για προπαγάνδα και αποσταθεροποίηση και η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουάσινγκτον ενώ ο Πούτιν βλέπει ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής συστημάτων αεράμυνας. 

«Η Ρωσία θέλει τρίτο παγκόσμιο, τα στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τα σύνορα» λέει το Κίεβο, με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ. 

Το κλίμα βαρύνει επίσης η ηχηρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από τον οίκο Standard & Poor's σε ΒΒΒ-, τη σημασία της οποίας η ρωσική κυβέρνηση σχετικοποίησε ως «εν μέρει πολιτικά υποκινούμενη». 

Τα ρωσικά στρατεύματα πέραν της ουκρανικής μεθορίου, που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, ξεκινούν νέα άσκηση στον απόηχο της ουκρανικής επιχείρησης. Η κίνηση της Μόσχας έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κίεβο -που ζητά εξηγήσεις- και τη Δύση.   

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατηγόρησαν εκ νέου τη Ρωσία οι ΗΠΑ για κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, προειδοποιώντας με άμεσες νέες κυρώσεις εάν δεν γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης -ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούν νέες ασκήσεις μετά την ουκρανική επέμβαση κατά των φιλορώσων καταληψιών. 

«Η Ρωσία κάνει προπαγάνδα και αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την περιοχή» λένε οι ΗΠΑ. Επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο Ομπάμα επιδιώκοντας συντονισμό για τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε ανοικτά τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί «προπαγάνδα» για να καλύψει την «αποσταθεροποίηση» που επιδιώκει στην ανατολική Ουκρανία. 

Λέγοντας πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει «οποιοδήποτε σαφές βήμα» για την υλοποίηση της συμφωνίας της, προειδοποίησε τη Μόσχα πως «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει» και δήλωσε ότι περισσότερες κυρώσεις είναι πιθανό να επιβληθούν. Αν συνεχίσει με αυτή την πορεία, είπε ο Κέρι, «δεν θα είναι απλά ένα μεγάλο λάθος, αλλά ένα ακριβό λάθος».

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα -που περιοδεύει στην ανατολική Ασία- πρόκειται την Παρασκευή να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό, το γάλλο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ιταλό πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κινηθεί σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επιβολή μέτρων -οι μέχρι τώρα κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ ήταν σχεδόν πανομοιότυπες. Ορισμένες ωστόσο χώρες της ΕΕ -πρώτες εκ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία- διστάζουν να προχωρήσουν σε πιο άμεσα μέτρα.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τη συμφωνία της Γενεύης

Απαντώντας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «διαστρεβλώνει» τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας. 

«Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη … δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», είπε την Παρασκευή, λέγοντας πως «μας υποβάλλονται απαιτήσεις, πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα». 

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης «αιματηρό έγκλημα» την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Κίεβου «θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών».

Αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Ria Novosti, σε παράγοντες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ότι η Μόσχα πρέπει να αυξήση την παραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων, περιλαμβανομένων και των S300.

Κίεβο: Οι Ρώσοι θέλουν τρίτο παγκόσμιο

Στηλιτεύοντας την στάση της Ρωσία, ο ουρκανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλαμβάνοντας «στρατιωτικά και πολιτικά» την Ουκρανία. 

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κοβάλ ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη διάρκεια των ασκήσεών τους αυτή την εβδομάδα πλησίασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά δεν τα διέσχισαν.

«Προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θαοδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη» τόνισε ο Αρσ.Γιατσενιούκ σε δηλώσεις του προς το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση. 

«Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε, λέγοντας πως η υποστήριξη της Ρωσίας προς «τους τρομοκράτες στην Ουκρανία αποτελεί ένα διεθνές έγκλημα». Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι μονάδα των ρωσικών δυνάμεων πλησίασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα ενώ αεροσκάφη μετείχαν στα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση» πρόσθεσε ο Κοβάλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό