Πυροβόλησαν τον δήμαρχο του Χαρκόβου

09.26

Επικίνδυνα εξαπλώνεται η φωτιά στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο δήμαρχος του Χαρκόβου πυροβολήθηκε χθες και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ύστερα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Ο Γκενάντι Κέρλες φέρεται να πυροβολήθηκε πισώπλατα, ενώ έκανε ποδήλατο ή τζόγκινγκ. Προέρχεται από το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά είχε κρατήσει μια στάση σχετικής ουδετερότητας το τελευταίο διάστημα. Είχαν προηγηθεί άγριες οδομαχίες μεταξύ Ουκρανών εθνικιστών και ρωσόφωνων.

Στην πόλη Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο, ενώ κάτοικοι φώναζαν έξω από το δημαρχείο ότι δεν υποτάσσονται στη «χούντα του Κιέβου». Στο γειτονικό Λουγκάνσκ, διαδηλωτές ανακήρυξαν την Κυριακή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και ετοιμάζουν δημοψήφισμα για το εάν εγκρίνεται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Επίσης, στο Ντονέτσκ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, που ερρίφθησαν από φιλορώσους αυτονομιστές, οπλισμένους με κλομπ και μαχαίρια, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας.

Συνομιλίες
Την ίδια στιγμή, το θρίλερ με την ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται. Μιλώντας χθες στη ρωσική τηλεόραση, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Β. Πονομάριοφ είπε πως ακόμη χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες», ενώ ο ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του οργανισμού, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία στην απελευθέρωση των ομήρων και στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ τον έχει διαβεβαιώσει ότι επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του θέματος.

Ο Μπουρκχάλτερ επεσήμανε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία συνδέεται με την ικανότητα του Κιέβου να φροντίσει για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών. «Σήμερα έχουμε την ισχυρή επιθυμία όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποστολή αυτή, αλλά επίσης να την ενισχύσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρ' όλα αυτά η απαγωγή των επτά παρατηρητών προκάλεσε ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλειά τους και για το αν αυτή μπορεί να διασφαλιστεί.

Τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ καταδίκασε χθες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Τέλος, τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν χθες στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Η αποστολή αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν από τη στάση της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.

ethnos.gr